Naručila ga Nacionalna banka Kameruna 💸

NLO MP-1766 je prvo legalno sredstvo plaćanja na svetu koje levitira. Naručila ga je Nacionalna banka Kameruna, a kreirala ga je Mennica Polska, poljska kovnica novca.

Naziv ovog inovativnog novčića inspirisan je njegovom sličnošću sa letećim tanjirom i njegovom sposobnošću da se polako rotira u vazduhu poput svemirske letelice vanzemaljaca. Broj 1.766 odražava datum osnivanja poljske kovnice, kao i apoen novčića od 1.766 kamerunskih franaka (2,91 dolara). Kao što verovatno možete pretpostaviti, iako se u Kamerunu može koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja, vrednost ovog malog čuda inženjerstva je znatno veća od njegovog zvaničnog naziva. Sa ograničenom količinom od samo 510 jedinica širom sveta, NLO MP-1766 ima cenu u pretprodaji od preko 1.000 dolara. Prototip novčića je predstavljen na prošlonedeljnom Tehničkom forumu u Berlinu i biće dostupan ovog proleća.

Foto: Printscreen YouTube/ Mennica Polska

- Pitali smo se čime da iznenadimo učesnike Tehničkog foruma ovog puta… Łukasz Karda, direktor odeljenja za tehničko i proizvodno planiranje Poljske kovnice. Okupili smo tim stručnjaka iz različitih sektora kompanije, uključujući marketing i proizvodnju. Ideja je bila spontana: "Napravimo leteći novčić“. U početku je zvučalo kao dobra šala, ali svakim danom je postajalo jasno da smo na visini zadatka. Pronašli smo pravu tehnologiju i uspela je. Rad je prošao glatko, proizvodnja je išla brzo - rekao je za list Gazeta Viborcza.

Mennica Polska nije ponudila previše detalja o tehnologiji iza NLO MP-1766, ali prema malom broju informacija koje imamo, inovativni novčić ima ugrađen mali motor koji se aktivira magnetnim poljem generisanim između novčića i specijalna baza sa kojom dolazi. Ovo omogućava srebrnom novčiću da levitira i polako se rotira kao leteći tanjir.

Foto: Printscreen YouTube/ Mennica Polska

Pored svojih mogućnosti levitacije i futurističkog dizajna, NLO MP-1766 takođe ima fluorescentne elemente koji svetle u mraku, što doprinosi dramatičnom efektu.

Mennica Polska je jedino privatno telo kome je dozvoljeno da proizvodi kovanice i investicione proizvode u Poljskoj i jedini proizvođač komemorativnih kovanica koje izdaje Nacionalna banka Poljske. Da bi NLO MP-1766 postalo legalno sredstvo plaćanja, a ne samo levitirajući komad srebra, kompanija je odlučila da postane partner sa centralnom bankom.

- Ne možemo jednostavno da stvorimo novčić koji ide u zvanični opticaj, jer samo centralne banke imaju pravo da izdaju novac. Zbog toga postoji poslovni model stupanja u kontakt sa pomalo egzotičnim stranim bankama, u ovom slučaju Bankom Kameruna - rekao je Lukaš Karda.

IZVOR: YT / Mennica Polska

Autor: redportal.rs