Nuklearna fuzija predstavlja SVETI GRAL čiste energije 😱

Naučnici su iskoristili veštačku inteligenciju da prevaziđu ogroman izazov za proizvodnju skoro neograničene čiste energije nuklearnom fuzijom. Tim sa Univerziteta Prinston u SAD smislio je način da upotrebi AI model za predviđanje i sprečavanje nestabilnosti sa plazmom tokom fuzije.

Nuklearna fuzija je proglašena za sveti gral čiste energije zbog njenog potencijala da proizvede ogromne količine energije bez potrebe za fosilnim gorivom ili proizvodnjom opasnog otpada. Proces oponaša iste prirodne reakcije koje se dešavaju na Suncu, međutim kontrolisanje energije nuklearne fuzije se pokazalo izuzetno teškim.

2022. godine, tim iz Nacionalne laboratorije Lorens Livermor u Kaliforniji postigao je prvi neto energetski dobitak nuklearnom fuzijom, što znači da su bili u stanju da proizvedu više energije nego što je uloženo u reakciju. Bila je to samo mala količina - otprilike dovoljna da izazove ključanje vode u čajniku. Ipak, to je bila prekretnica ka proizvodnji velikih količina ove energije.

Najnoviji uspeh znači da je pređena još jedna značajna prepreka. Sa veštačkom inteligencijom sposobnom da prepozna nestabilnosti plazme 300 milisekundi pre nego što se dogode – dobija se dovoljno vremena za modifikacije, kako bi plazma bila pod kontrolom. Vođa tima koji stoji iza revolucionarnog otkrića je rekao:

Veštačka inteligencija bi mogla da razvije konačnu politiku kontrole koja podržava stabilan režim plazme velike snage u realnom vremenu, u stvarnom reaktoru. To bi se postiglom učenjem iz prošlih eksperimenata.

Autor: redportal.rs