Lansiran 21. aprila 1995. godine

Satelit Evropske svemirske agencije ERS-2 trebalo bi da do kraja dana ponovo uđe u Zemljinu atmosferu i, kako stručnjaci predviđaju, u velikoj meri sagori. Tek neki komadi letelice stići će do Zemljine površine, ali se procenjuje da bi pre mogli da padnu u okean nego da završe u nekom naseljenom području. 🤔

Kancelarija za svemirske krhotine pri Evropskoj agenciji za istraživanje svemira (ESA), zajedno sa međunarodnom mrežom za nadzor, nadgleda i prati satelit ERS-2 koji je imao zadatak da posmatra Zemlju. 🔎

Prema podacima koje stručnjaci imaju, letelica će ponovo ući Zemljinu atmosferu večeras oko 20.30, sa mogućnošću greške od oko 4 i po sata. ESA informacije o satelitu, poznatom i kao deka, ažurira uživo na svom veb-sajtu.

Pošto je ponovni ulazak letelice u atmosferu Zemlje ’prirodan’, bez mogućnosti izvođenja manevara, nemoguće je tačno znati gde i kada će ponovo ući u atmosferu.

Navodi se u saopštenju agencije.

Tačno vreme ne može se precizirati zbog nepredvidivosti solarne aktivnosti, koja može da promeni gustinu Zemljine atmosfere.

Kako se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa, poznatom kao solarni maksimum, solarna aktivnost se povećava. Povećana aktivnost Sunca već je uticala na ubrzanje ponovnog ulaska Eola (Aeolus), satelita Evropske agencije za istraživanje svemira, u julu 2023. godine. 😮

Satelit ERS-2, nakon što je potrošio sve rezerve goriva, ima procenjenu masu od 2,294 kilograma, što ga čini sličnim po veličini drugim komadima svemirskog otpada koji ulaze u Zemljinu atmosferu gotovo svake nedelje, navodi agencija.

Očekuje se da će se satelit raspasti na oko 80 kilometara iznad Zemljine površine i da će većina fragmenata izgoreti u atmosferi. 🤨

Agencija je saopštila da bi neki fragmenti mogli da dođu do površine planete, ali da neće sadržati nikakve štetne supstance i da će najverovatnije pasti u okean.

Deka čije podatke i dalje koristimo

Satelit ERS-2 za posmatranje Zemlje lansiran je 21. aprila 1995. godine i bio je najsofisticiraniji satelit te vrste u to vreme koji je razvila i lansirala Evropa.

Zajedno sa svojim blizancem, satelitom ERS-1, prikupio je vredne podatke o polarnim kapama planete, okeanima i kopnenim površinama i posmatrao katastrofe poput poplava i zemljotresa u udaljenim oblastima. Podaci koje je prikupio ERS-2 koriste se i danas, navodi agencija. 📜

ESA je 2011. godine odlučila da prekine operacije satelita i povuče ga iz orbite kako ne bi završio u grupi svemirskog otpada koji kruži oko planete.

Satelit je izvršio 66 manevara u julu i avgustu 2011. godine pre nego što je misija zvanično završena kasnije te godine 11. septembra.

Na taj način potrošeno je preostalo gorivo satelita i letelica je spuštena bliže Zemlji, postavljajući ERS-2 na spiralnu putanju koja je trebalo da dovede satelit do naše atmosfere u nekom momentu tokom perioda od 15 godina.

Taj dan je, izgleda, došao i to mnogo pre isteka prognoziranog roka, prenosi rts.rs.

Autor: rts.rs