CES2024 je pravo mesto za ljubitelje novina u svetu tehnike

Veštačka inteligencija je trenutno jedna od najvećih tema u svetu. Primene su raznovrsne, a neke i neuobičajne.

CES2024 je zato pravo mesto za ljubitelje novina u svetu tehnike. Ove godine je predstavljen veliki broj proizvoda koji koriste veštačku inteligenciju, a ovo su samo neki od njih.

MSI AI monitor

MSI je napravio monitor koji je uz pomoć AI čipa u mogućnosti da prikaže indikatore na ekranu kada se u nekoj igrici pojavi neprijatelj. Ova funkcija nije dostupna u svim igricama, ali je ostavljen prostor za dalju nadogradnju, gde će sam korisnik moći da trenira AI model za igricu po svojoj želji. Ovo je naravno pokrenulo rasprave na internetu da li je korišćenje te funkcije varanje ili ne. Ovakva tehnologija već postoji, ali ono što ovaj monitor izdvaja od ostalih je to što se u samom monitoru nalazi procesorski čip, pa je samim tim nemoguće da igrica registruje korišćenje ovog monitora kao varanje, za razliku od softverskih rešenja koja od ranije postoje na tržištu.

AI miš?

Ova primena svakako ne zvuči kao nešto što nam je neophodno, ali kompanija Tess Gift je uspela da napravila veoma zanimljiv proizvod. Naime, ovaj miš, uz pomoć mikorfona koji je u njega ugrađen, može da registruje reči koje je korisnik izgovorio a zatim i da ih ispiše na ekranu. Ideja je da time izbaci potrebu za korišćenjem tastature. Ali to je samo jedna od funkcija ovog miša. Druga, i mnogo impresivnija je funkcija prevođenja. Miš je u stanju da izgovorene reči odmah prevede na željeni jezik, ili da selektovanjem nekog teksata koji nije na engleskom dobijete njegov prevod na engleski uz informaciju na kom je jeziku originalni tekst napisan. Za razliku od prethodno pomenutog monitora koji je u sebi imao procesorski čip, kod ovog miša glavnu ulogu igra softver. Pomoću njega možete podesiti razne parametre u skladu sa vašim potrebama. Fokus je svakako na korisnike koji u svom svakodnevnom radu koriste više jezika.

AI električni bicikl

Urtopia fusion je električni bicikl koji ima dva motora i dve baterije. Ono što ga izdvaja od ostalih na tržištu je to što u sebi ima mogućnost povezivanja na Chat GPT. Sa masom od svega 20 kg, bicikl može da pređe rastojanje od 200 km. Takođe, u sebi ima dva procesora, jedan za praćenje parametara, a drugi za kontrolu motora.

AI gril

Ovo je uređaj koji ni sami nismo znali da nam je i više nego potreban. Gril koji koristi moć veštačke inteligencije može da napravi savršeni stek, sočan burger, a čak i manju picu. Korisnik može da unese željeni nivo pečenosti, a AI će uraditi ostalo. Što duže budete koristili ovaj gril, to će rezultati biti bolji, jer gril nastavlja da uči posle svake interakcije.

Autor: Redportal.rs