Posmatranja su ranije otkrila da planeta izgleda više zeleno tokom leta i zime kada su njeni polarni regioni usmereni ka Zemlji i Suncu

Boja koju vole dizajneri enterijera - "plava boja pačjih jaja", takođe, postoji i u našem solarnom sistemu, a istraživanja sugerišu da je to boja i Urana i Neptuna.

Novo istraživanje dovodi u pitanje popularno verovanje da je Neptun tamnoplave nijanse i sugeriše da su obe planete slične boje, pri čemu je Neptun samo malo više plav od Urana, preneo je Gardijan.

- Uran je i dalje blag i prilično dosadan, ali Neptun takođe, izgleda prilično isprano kada uradite potpunu rekonstrukciju prave boje - izjavio je profesor Patrik Irvin, glavni autor studije na Univerzitetu u Oksfordu.

Odavno je poznato da je ta boja rezultat visokog nivoa metana u njihovoj atmosferi, gasa koji apsorbuje zeleno i crveno svetlo.

IZVOR: TW / @SPACEdotcom

Istraživanje Irvina i njegovih kolega ranije je sugerisalo da je Neptun nešto više plav od Urana jer je jedan od slojeva aerosola u njegovoj atmosferi transparentniji.

Međutim, slike napravljene od podataka koje je prikupila svemirska letelica NASA Vojadžer 2 tokom preleta 1980-ih dovele su do pogrešne predstave o pravim bojama planeta, pri čemu je Neptun prikazan kao tamnoplav jer su njegove slike bile pojačane kontrastom da bi se naglasile njegove blede karakteristike, prenosi sputnikportal.rs.

IZVOR: TW / @RoyalAstroSoc

Na osnovu novih slika planeta otkriveno je da obe imaju bledo plavo-zelenu boju.

Istraživanje je, takođe, rasvetlilo misteriju zašto izgleda da Uran menja boju u skladu sa godišnjim dobima.

Posmatranja su ranije otkrila da planeta izgleda više zeleno tokom leta i zime kada su njeni polarni regioni usmereni ka Zemlji i Suncu.

Autor: sputnikportal.rs