Majkrosoft je naveo da su "zbog zabrinutosti za bezbednost i integritet podataka, neki AI alati postali nedostupni za upotrebu zaposlenih".

Microsoft, tehnološki gigant i investitor u OpenAI, privremeno je zabranio zaposlenima da koriste ChatGPT, otkriva CNBC. Ovaj potez dolazi kao iznenađenje, imajući u vidu tesnu saradnju između dve kompanije.

Na internom portalu kompanije, Microsoft je naveo da su "zbog zabrinutosti za bezbednost i integritet podataka, neki AI alati postali nedostupni za upotrebu zaposlenih". Takođe, CNBC je došao do snimka ekrana koji pokazuje da ChatGPT nije bio dostupan na korporativnim uređajima.

– Iako je Microsoft uložio u OpenAI, i ChatGPT poseduje ugrađene mehanizme zaštite od zloupotrebe, ovaj servis ipak predstavlja eksternu uslugu treće strane. To zahteva oprez pri korišćenju, zbog potencijalnih rizika po privatnost i bezbednost. Isto važi i za druge eksterne AI servise, kao što su Midjourney i Replika – izjavio je Microsoft.

Kompanija je u početku navela da zabranjuje korišćenje ChatGPT-a i dizajnerskog softvera Canva. Nakon prvobitne objave ove priče, Microsoft je ponovo omogućio pristup ChatGPT-u.

U izjavi za CNBC, portparol Microsofta je rekao da je privremena zabrana bila rezultat greške tokom testiranja sistema za kontrolu velikih jezičkih modela (LLMs).

– Testirali smo sisteme za kontrolu pristupa LLM-ovima i nenamerno ih uključili za sve zaposlene. Vratili smo uslugu ubrzo nakon što smo uočili grešku. Kao što smo ranije isticali, podstičemo zaposlene i klijente da koriste servise kao što su Bing Chat Enterprise i ChatGPT Enterprise, koji nude veći nivo zaštite privatnosti i bezbednosti – rekao je portparol.

Mnoge velike kompanije su ograničile korišćenje ChatGPT-a, često u cilju sprečavanja deljenja poverljivih informacija. ChatGPT, obučen na obimnim internet podacima, generiše odgovore koji imitiraju ljudsku komunikaciju. Servis koristi preko 100 miliona ljudi, navodi Telegraf.

U svojim ažuriranjima, Microsoft preporučuje korišćenje Bing Chat alata, koji se oslanja na AI modele OpenAI-a. Ove dve kompanije imaju tesnu saradnju. Microsoft je ove godine intenzivno radio na ažuriranjima Windows operativnog sistema i Office aplikacija, dodajući OpenAI servise koji funkcionišu na Microsoft Azure Cloud infrastrukturi.

Ranije ove nedelje, izvršni direktor Microsofta, Satja Nadela, pojavio se zajedno sa Samom Altmanom iz OpenAI-a na prvoj konferenciji za developere ovog startupa.

U januaru, visokopozicionirani inženjer Microsofta je na forumu napisao da zaposleni mogu koristiti ChatGPT, ali je savetovao da se izbegava unošenje poverljivih informacija, prema izveštaju Insajdera.

Ranije ove nedelje, hakerska grupa pod nazivom Anonymous Sudan tvrdila je da je ciljala ChatGPT u hakersom napadu zbog "saradnje OpenAI-a sa okupacionom državom Izrael" i zbog Altmanove izjave o "spremnosti da ulaže u Izrael".

Autor: Telegraf