Ovi kodovi mogu biti postavljeni na popularnim parkiralištima, u gradskim centrima ili čak blizu turističkih atrakcija, što povećava broj žrtava

Prevara sa lažnim QR kodovima na parking mestima postaje sve češća i predstavlja ozbiljnu opasnost za vozače. Prevaranti lepe svoje QR kodove na parkomatima ili znakovima za parking, čime korisnike preusmeravaju na lažne web stranice. Umesto da plate malu naknadu za parking, korisnici nesvesno unose podatke sa svojih kartica, što omogućava prevarantima da im skinu značajne sume novca, u nekim slučajevima čak i do 1000 funti.

Problem je u tome što ovi lažni QR kodovi izgledaju legitimno i korisnici ih skeniraju misleći da plaćaju parking. Često tek kasnije primete neobične troškove na svom računu, što može uključivati mesečne pretplate ili slične neželjene usluge. Ovi kodovi mogu biti postavljeni na popularnim parkiralištima, u gradskim centrima ili čak blizu turističkih atrakcija, što povećava broj žrtava.

Kako biste izbegli ovu prevaru, preporučuje se da uvek plaćate parking direktno na automatu ili putem zvanične aplikacije. Takođe, obavezno proverite da li QR kod izgleda sumnjivo, na primer ako je nalepnica nepravilno zalepljena ili postoji vidljiv trag da je prelepljena preko pravog koda. Još jedan savet je da izbegavate skraćene linkove koje otvarate putem QR koda, jer oni često skrivaju prave domene na koje se preusmeravaju.

Ova prevara je postala dovoljno rasprostranjena da su mnogi vozači već prijavili gubitke. Zbog toga je važno da budete oprezni prilikom plaćanja parkinga i da dodatno proverite autentičnost QR koda pre nego što unesete svoje podatke. Ako primetite bilo kakve neobične troškove, odmah kontaktirajte svoju banku kako biste blokirali dalja plaćanja i izbegli dalji gubitak novca.

U Srbiji još nije došlo do krađe ovog tipa, ali treba biti oprezan i pridržavati se saveta navedenih u ovom tekstu.

Autor: Redportal.rs