Dve medijske kuće se našle pod cenzurom

Društvena mreža TikTok uklonila je naloge povezane sa medijskom grupom „Rusija sevodnja“, u čijem je sastavu i Sputnjik i RT, zbog pokušaja da izvrše „prikriveni uticaj“ na predstojeće predsedničke izbore u Americi, tvrdi Si-En-En ne objašnjavajući na čemu tačno bazira takav zaključak.

TikTok je odluku o blokadi naloga ruskih medija objavio u ponedeljak na svom sajtu. Potez je usledio nakon što je prošle nedelje kompanija Meta* (koja je u Rusiji proglašena ekstremističkom) blokirala u svojim aplikacijama RT i medijsku grupu „Rusija sevodnja“ zbog „aktivnosti koja se tiču stranog mešanja“.

Tajming zabrana jasno ukazuje da vlasti u Vašingtonu najviše bole predstojeći izbori i nemogućnost da diktira ton kojim će o tome izveštavati ruski mediji.

Prethodno je početkom meseca američko Ministarstvo finansija saopštilo da se uvode sankcije medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, ali i glavnoj urednici grupe i RT Margariti Simonjan i čitavom nizu istaknutih rukovodilaca. Uvedene su sankcije i protiv generalnog direktora medijske grupe „Rusija sevodnja“ Dmitrija Kiseljova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da proučava mere američkih vlasti i priprema odgovor na njih.

Inače, Tik-tok je u vlasništvu kineske kompanije „Bit dens“ a koristi ga više od 170 miliona Amerikanaca. U aprilu je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon kojim bi mogao da dovede do zabrane mreže ako se ne proda u roku od godinu dana.

*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)

Autor: sputnik.rs