Ove nedelje će se na nebu dešavati poseban spektakl 🤩🤩

Ukoliko ste ljubitelj posmatranja noćnog neba, ove nedelje ćete moći da uživate u posebnom spektaklu koji će nam darovati priroda. Bar ukoliko nas posluži i vedro nebo.

Iako je Venera najvidljivija planeta na nebu (u našem narodu poznata kao zvezda Danica) do kraja sedmice će na nebu biti uočljivi Merkur, Mars, Jupiter i Saturn, dok ćete za Neptun i Uran morati da se poslužite makar dvogledom, mada i teleskop može da posluži.

Foto: Pixabay.com/Pexels

Bez obzira na ostale, Venera će biti vidljiva svakog jutra do kraja godine, piše EarthSky.

Merkur će takođe biti vidljiv ujutru za Severnu hemisferu Zemlje u prvim nedeljama novembra - navodi se u tekstu ovog portala.

Kada je Mars u pitanju, on je bio vidljiv prethodnih nedelja, a posebno prethodnog vikenda, zanimljivo, kad je dobar deo sveta slavio Noć veštica. Njega ćete relativno lako prepoznati po crvenkastoj boji.

Kada su "gospoda" Saturn i Jupiter u pitanju, oni će biti vidljivi uveče u toku ovog meseca, da bi u decembru ušli u međusobnu konjukciju, što se njima dešava jednom u 20 godina. Ove godine će se na nebu naći blizu jedan drugom posle skoro 400 godina, jer su zadnji put bili u takvoj liniji 1623.

Uran i Neptun će takođe biti vidljivi krajem ove nedelje, s tim što će vam biti neophodni određena optička pomagala kako biste ih videli. Uran inače možete prepoznati po plavičastoj boji, dok je Neptun moguće prepoznati samo po poziciji. Ukoliko vas interesuju detalji, možete posetiti sajtove Earthsky i Space.com.

Autor: redportal.rs

#planete

#vidljive