Kako izgleda nezaboravno iskustvo?

Nezaboravna iskustva se uglavnom povezuju za putovanja na određene turističke atrakcije. Da se nezaboravno iskustvo može steći i na poslovnom putu dokazano je na Tviteru. Naime, tviteraš @dete_epruvete je podelio svoje nezaboravno iskustvo:

- Pre skoro 20 godina sam 40 dana proveo u jednom manastiru službeno. Iguman, par monaha i iskušenika i ja kao rukovalac građevinske mašine. Nezaboravno iskustvo, bez TV, interneta... Samo knjige, razgovori sa igumanom Nikolajem i ostalom braćom.

- Moj život je u haosu. Dete bolesno, porodica na ivici raspada, ja radim kao ugovorač i non stop sam na terenu tražeći dodatnu zaradu, ali i bežim od problema od kojih ne mogu pobeći. Razgovori sa lekarima, sa porodicom, sa prijateljima kojih je sve manje ne pomažu.

- Nisam očekivao utehu. Tražio sam nešto racionalno, neko objašnjenje zašto se meni dešava to što se dešava. To traži svako ko ima takav problem, ali ne možeš da pobegneš od stalnog preispitivanja i sećanja na onaj trenutak kada ti se u trenu život promenio. A svi ga se sećaju.

- Iguman Nikolaj je tad bio prilično mlad '66 godište. Obrazovan, osim bogoslovije čini mi se da je imao još jedan "civilni" fakultet. Brat mu je novinar, mislim da je radio za Tanjug ili Politiku. Roditelji akademski građani. On proputovao veći deo Evrope, godinama obilazio Rusiju.

- To ga nije sprečavalo da zajedno sa braćom i iskušenicima fizički radi po ceo dan. Ribnjak, njive, štala, potraga za donatorima. Sve to uz službe i molitve koje su počinjale pre svanuća, a završavale se uveče.

- Moj dolazak nije posebno poremetio njihovu rutinu. Odbio sam da mi spremaju posebnu hranu, odbio sam TV. U tim trenucima sam osećao strahovit nemir i nesigurnost. Jedna noć mi je bila dovoljna da se moji nemiri primire. Jedna noć da doživim nešto što 4 godine nisam. Da spavam.

- Tu noć sam čitao neku knjigu Vladike Nikolaja Velimirovića, ne mogu da se setim koje. Odsjaj kandila, blag miris tamjana i spokoj. Toga se sećam. Ustao sam na službu. Nisam je razumeo, ali sam ponavljao "Gospodi pomiluj" i zaplakao sam. Ne znam zašto ali jesam. Olakšanje.

- To veče sam prvi put pričao sa Nikolajem. I svako sledeće. Naučio me mnogo toga. Naučio me oprostu. Naučio me da ne mrzim one koje sam krivio, počev od sebe. Naučio me da su zaista čudni putevi Gospodnji i da smo svi mi samo ljudi sa svojim vrlinama i manama. Naučio me duhu SPC.

- 'Da li bi više voleo da ti je dete zdravo a da je ubica? Taj odgovor daj sebi, ne meni. Ja ne znam kako ti je, ali ću se moliti Bogu da ti bude lakše kad budeš mislio o tome.' Ovo ću pamtiti dok sam živ. Nećete razumeti, ali bilo mi je lakše.

IZVOR: TW / @dete_epruvete

Autor: redportal.rs

#iguman

#iskustvo

#manastir

#monah

#nezaboravno

#spokoj