Japanska kompanija možda ima rešenje za skupljanje svemirskog otpada?

Široj javnosti je manje poznato da orbita planete Zemlje postaje sve zagađenija tzv. svemirskim otpadom (space junk), odnosno delovima satelita, stanica, raketa i šatlova koji su ranije bili u upotrebi, ali i celim satelitima koji su van funkcije duže vreme. Istina, tako nešto se i dalo očekivati posle decenija svemirskih istraživanja, zar ne?

Problem sa svemirskim otpadom je što se neki od tih delova kreću i prilično velikim brzinama koje iznose i preko 5.000 metara u sekundi, što je 10 puta brže od ispaljenog metka. A ovi delovi predstavljaju ozbiljnu pretnju trenutno funkcionalnim satelitima i ostalim svemirskim napravama, od raketa do stanica.

Na rešavanju ovog problema rade mnogi, ali projekat japanske kompanije Astroscale je po svemu sudeći u tome otišao najdalje. Stručnjaci iz Astroscale su, naime, projektovali satelit koji ima magnetnu ploču, pretpostavljate, koja bi služila za privlačenje satelita koji su van funkcije. Istina, sistem funkcioniše samo u slučajevima kada satelit kojeg je potrebno pokupiti ima drugu stranu magneta, ali princip svakako ima smisla.

Prvi ovakav satelit je dobio ime ELSA-d (End Of Life Services by Astroscale - demonstration) a testiranje mu je otpočelo od ponedeljka kada je lansiran sa kosmodroma u Kazahstanu. Letelica sa sobom nosi i lažan deo svemirskog otpada sa magnetnom pločom koju bi Elsa mogla da privuče svojom pločom.

Ukoliko se sistem pokaže kao uspešan, u budućnosti bi sateliti trebalo da sa sobom nose i magnetne ploče, razume se.

- Ovo je veliki trenutak, ne samo za naš tim, već i za celu industriju koja se bavi satelitima, jer radimo na sazrevanju svesti o tržištu za uklanjanje svemirskog otpada, ali i osiguravanju odgovornog korišćenja Zemljine orbite - izjavio je Nobu Okada, osnivač i generalni direktor kompanije Astroscale.

IZVOR: YT / Astroscale

Ipak, postojeći sateliti nemaju magnetne ploče, tako da će se na rešavanju ovog pitanja raditi i u budućnosti, sve i da ELSA-d ispuni misiju.

Prema dostupnim podacima Evropske svemirske agencije, u ovom trenutku kroz zemljinu atmosferu cirkuliše preko 2.400 mrtvih satelita i oko 100 miliona delova različitog otpada koje su naše naprave ostavile tokom svojih misija.

Svakako se nadamo da ćemo bar uspeti da očistimo orbitu, za početak.

Autor: redportal.rs