Nesvakidašnji sudski postupak će dobiti svoju kulminaciju u januaru sledeće godine

Vlasnici Rika, bantam petla iz mesta Buržan-Žalje u francuskom, treba da se pojave na sudu nakon žalbe komšije na glasno kukurikanje njihove ptice.

- Teškoće s koncentracijom, nedostatak sna, umor od buke - neki su od simptoma koje je naveo tužitelj, koji je pozvao Rikove vlasnike na sud u januaru sledeće godine.

Osoba, koja je želela da ostane anonimna, jedan je od njihovih komšija i tvrdi da je kukurikanje petla nepodnošljivo i tokom noći i tokom dana. Međutim, vlasnici petogodišnje ptice uvek su osporavali ove tvrdnje, insistirajući da se vrata kokošinjca otvaraju automatskim sistemom programiranim da se otvaraju tek u 8.30 ujutru zimi i u 9.00 leti. Oni tvrde da petao kukuriče otprilike petnaest puta u 15 minuta ujutru, a zatim još nekoliko puta tokom dana.

- Kada smo uzeli petla, rekli smo sebi da ćemo, kako ne bismo uznemiravali komšije, osigurati da se vrata kokošinjca otvaraju u 8.30. Kasnije smo se dogovorili da ih otvaramo u 9.00. Shvatili smo da zimi kokoške više ne nose jaja jer im je potrebna svetlost. Tako da zimi otvaramo u 8.30, a leti u 9.00 - kaže Frank, vlasnik Rika.

Par se preselio u Buržan-Žalje iz grada pre 25 godina kako bi uživali u mirnijem, seoskom načinu života, i šokirani su zbog pravne akcije koju je pokrenuo njihov komšija. Prvo su pokušali posredovanje putem gradske uprave, ali taj pokušaj nije urodio plodom, pa je komšija odlučio da ih tuži. Frank tvrdi da je razgovarao sa svim komšijama, osim sa tužiteljem, i da niko nema problema sa Rikovim kukurikanjem.

- Razgovarali smo sa svim komšijama, mnoge od njih poznajemo jer ovde živimo već 25 godina. Pitali smo ih da li ih petao uznemirava. Svi su nam rekli da im petao ne smeta. Naprotiv, žele da ga čuju kako kukuriče - rekao je Frank.

S druge strane, komšija, koji je pokrenuo sudski postupak, se preselio u Buržan-Žalje 2021. godine insistira da ga Rikovo glasno kukurikanje sprečava da uživa u svom dvorištu i da mirno spava, i želi da se situacija promeni.

Pravna rasprava o Rikovom kukurikanju oslanja se na francuski zakon od 29. januara 2021. godine, koji „ima za cilj definisanje i zaštitu čulnog nasleđa francuskog sela“. Vlasnici petla veruju da žive u „okruženju koje je oduvek bilo ruralno“, dok njihov komšija smatra da kvart Buržan više nije selo. Sudija će morati da donese odluku početkom sledeće godine.

Iako ovaj slučaj može delovati smešno, on je ozbiljna stvar u Francuskoj. Ustvari, ovo je treći sličan slučaj u poslednjih nekoliko godina, nakon onih sa petlovima Karuso i Moris, koji su takođe glasno kukurikali. Vlasniku petla Karuso, koji je u sedamdesetim godinama, dato je tri meseca da zaustavi petlovo kukurikanje, a on je izjavio:

- Moje selo gubi svoj ruralni karakter. Prodaje svoju dušu i zemlju urbanizaciji. To je tužno...

Srećom po Rika, on ima podršku na društvenim mrežama. Na Facebook-u je otvorena stranica podrške za njega, gde ljudi ohrabruju petla da nastavi da kukuriče i pozivaju njegove kritičare da se presele ukoliko im se ne dopada njegovo „pevanje“.

Autor: Redportal.rs