Kontinent mora da izgradi svoju evropsku odbranu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas na regionalnom bezbednosnom forumu GLOBSEC u Pragu da je zahvalna Sjedinjenim Državama, ali da je zaštita Evrope prva i osnovna dužnost samih Evropljana i da kontinent mora da izgradi svoju evropsku odbranu.

- Evropa je prevazišla nedostatak volje da ulaže u odbranu. Ne mogu dovoljno da istaknem podršku SAD, Amerika je još jednom stala uz slobodu svih Evropljana, ali zaštita Evrope je prva i osnovna dužnost Evropljana - rekao je predsednik EK na otvaranju tri- dan međunarodnog foruma.

Evropski zvaničnik je upozorio da je početak ove decenije razbio mnoge iluzije na starom kontinentu, iluziju trajnog mira, iluziju da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu više biti stalo do mira nego do svojih imperijalnih iluzija, i iluziju da će ekonomske veze i poslovi garantuju mir.

- Mi Evropljani moramo imati sredstva da se zaštitimo i odbijemo svaki napad. Biće potrebno vreme i velika ulaganja da se ponovo pokrene odbrambena industrija. Moramo da razmišljamo o bezbednosnom aspektu u svemu što radimo - rekla je Fon der Lajen.

Ona je kritikovala one u Evropskoj uniji koji pozivaju na hitan prekid rata bez obzira na uslove.

Autor: redportal.rs