Vučić: Očekujem da mi odogovorite da to ima veze sa Sporazumom o pitanju sukcesije iz 2001. Odmah ću to da vam kažem, nemojte na to da odgovarate, jer bi bilo mnogo glupo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć na svom Instagram nalogu da će imati nekoliko pitanja za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Majkla Marfija u vezi njegovih optužbi da Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru urušava Dejtonski mirovni sporazum.

One je danas objavio video u kom kroz niz pitanja pita američkog ambasadora Marfija koliko poznaje zapravo Dejtonski mirovni sporazum.

- Kako, gde i od kada piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? naime. članom 3, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije, ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena institucijama Bosne i Hercegovine pripadaće entitetima, a članom 3, tačka 1 navedene su nadležnosti institucija BiH: spoljna politika, spoljno-trgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza, politika useljavanja izbeglica i azila, sprovođenje krivičnih zakona, odnosi sa interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja. Kao što se vidi, nigde se ne navodi ni javna imovina, ni javna svojina.

- Molim vas partneri iz američke ambasade da mi odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta, da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, pa između čega ste i učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odogovorite da to ima veze sa Sporazumom o pitanju sukcesije iz 2001. koji je stupio na snagu 2004., odmah ću to da vam kažem, nemojte na to da odgovarate jer bi bilo mnogo glupo. Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina i javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ.

- Molim vas, da mi na ovo, tako važno pitanje imovine, jer godinu ipo dana gubimo svi u regionu na kojoj vi insistirate i mnogo sam srećan što se prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu, i bez ikakvih uvreda, dobru raspravu i uveren sam da će te mi pružiti odgovor. Dakle, gde to piše? To je moje pitanje, i radujem se vašem odgovoru.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

IZVOR: IG / buducnostsrbijeav

Autor: Redportal.rs