Postignut dogovor i predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi

Danas je održan sastanak reprezentativnih sindikata u prosveti, i Vlade Srbije na kojem je postignut dogovor i predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi.

Portparol Unije SPRS Mirjana Gašić za Telegraf otkrila je detalje nacrta kojim je predviđena kazna zatvora i do osam godina za učenika koji napadne prosvetnog radnika.

Dogovor koji je nedavno postignut između predstavnika reprezentativnih sindikata u prosveti sa jedne, i ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović i ministarke pravde Maje Popović sa druge strane značio bi da će se od sada napad na nastavnike tretirati kao napad na advokate. Portparol Mirjana Gašić kaže da je današnji sastanak bio veoma konstruktivan i pored izmene Krivičnog zakonika koji je bio na dnevnom redu po zahtevu koji im je obećan nakon štrajka, bilo je i ostalih pitanja.

- Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ovaj napad ne podrazumeva samo fizički već i svaki drugi oblik nasilja koji se može definisati po prethodno utvrđenim definicijama nasilja elektronsko, i verbalno, i psihološko nasilje, i socijalno nasilje, sve to pripada sad ovom članu - objašnjava portparol.

Budući da maloletna lica mlađa od 14 godina, odnosno mlađi maloletnici, ne podležu krivičnoj odgovornosti za njihove postupke će odgovornost snostiti njihovi staratelji odnosno roditelji, tačnije lica koja su odgovorna za njihovu socijalizaciju i vaspitanje. Kada su u pitanju stariji maloletnici, odnosno stariji od 14 godina, oni podležu Krivičnom zakoniku, piše Telegraf.

Autor: Telegraf