Istakao je da za 10 godina, koliko je premijer i predsednik, nikada nije doživeo ovakvu počast u Francuskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima iz Pariza, gde se nalazi u državnoj poseti. Predsednik ima gust raspored posete, a najvažniji sastanak sledi sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Neposredno pre obraćanja predsednik Vučić se sastao sa predstavnicima francuskog vojnog koncerna Daso

- Počeli smo sa važnim sastancima od suštinskog značaja za našu zemlju. Posle ceremonije ispred Invalida i odavanja pošte srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, što je važno za nas, ali i našim francuskim domaćinima, imali smo sastanke sa predstavnicima Daso grupe, gde smo pričali i o Rafalima. Nadam se da ćemo finalizirati sve do večeras. Imamo jedno ili dva pitanja koja nismo zaključili, ali verujem da ćemo to uraditi do poslepodneva. To bi značilo ogromnu novu snagu za našu zemlju, i neuporedivo veću budućnost za naše građane - rekao je on, a prenosi K1info.

Predsednik je najavio naredne sastanke sa energetskom kompanijom EDF, i govorio je o značajnim ulaganjima u energetiku. 

- To su dugoročna ulaganja, morate čekati i po deceniju da se to vrati. Srbija nije parazitska zemlja, već ima svoju industriju koja raste. Investitori dolaze najviše, i zato je strašno važno da ovo obezbedimo. Potpisaćemo danas memorandum o razumevanju sa EDF-om, i verujem da ćemo mnogo uraditi sa njima. U današnjem svetu, kada ste u okruženju zemalja koje ne gledaju uvek blagonaklono na vas, morate gledati kako da radite razne stvari. Ako je nuklearna energija u pitanju, kako da nabavite nuklearno gorivo. To je samo deo stvari - kaže predsednik.  

Obraćanje predsednika Srbije u celosti možete pogledati OVDE.

Poseta sa Makronom

Predsednik je rekao da ne može da otkrije sve teme razgovora sa Makronom. 

- On je jedan od najvažnijih svetskih lidera. Mi imamo važne teme iz sfere bilateralnih odnosa. Recimo, kako ćemo sa nekim bankama rešavati odnose i pitanja upravljanja projektima i prečišćavanjem voda. Mi to ne znamo, uložili smo stotine miliona... A nismo ih iskoristili. Treba nam neko ko zna time da upravlja. Mi ne kasnimo u izgradnji metroa. Zaista ćemo imati metro u Beogradu za četiri godine. A postavlja se pitanje onda ko će upravljati - kazao je on.

Vučić ističe da stiže sve više francuskih investicija u Srbiju. 

- Čak 80 odsto francuskih investicija na zapadnom Balkanu je u Srbiji. Verujem da će se ti brojevi povećavati u našu korist - dodaje on.  

Rekao je da ovakav protokol predsednik Francuske retko priređuje. 

- Video sam da čak i oni koji nas ne vole primećuju. To su velike stvari za jednu zemlju. Ja sam već prisustvovao dočeku na Invalidima kada me je Manuel Vals ovde dočekao. Predsednik i premijer sam 10 godina, i nikada ovakvu počast nisam doživeo u Francuskoj - ističe predsednik. 

Rekao je da očekuje i razgovore o situaciji u svetu, Gazi i Ukrajini, kao i u drugim delovima sveta. 

- Želeo bih da čujem kako Makron vidi budućnost sveta. Nadam se dogovoru Palestine i Izraela, ali sam veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva. Verujem da će uslediti dalja eskalacija, što će doneti mnogo novih problema. I nadam se da nafta neće dalje rapidno da skače, pošto to nema više nikakvog smisla. Svaki novi sukob između Huta, Irana, Izrela, novi udar na ruske rafinerije vam poveća cenu nafte - rekao je Vučić. 

Kupovina Rafala

Predsednik Vučić ponovo se dodatako pitanja o kupovini čuvenog Rafala

- Veoma smo blizu odluci, a znaćete kada potpišemo ugovor. Kada govorite o ceni, u pitanju su letelice koje su među najskupljim na celom svetu. Nisu kao F-35, ali su mnogo skuplji od F-16. To su avioni 4++ generacije, mnogo bolji od naših MiG-ova. Ne smetnite sa uma da ako danas rešimo da kupimo američke, kineske ili ruske avione, ko može da ih dostavi. Mi nemamo more, pa da može da nam dostavi ko hoće. Šta je to što možemo da uzmemo, a uzimamo najbolje na svetu. Mi bismo kupili još aviona, i na nekim drugim mestima. Nije nama toliki problem u novcu, imamo 4 milijarde evra na računu - rekao je Vučić na pitanje o kupovini Rafala.

Predsednik je dodao i da će tema biti i situacija na KiM i članstvo Prištine u Savetu Evrope

Autor: K1info.rs