Njegovo uspostavljanje bi doprinelo većoj vidljivosti i zastupljenosti regiona u Generalnom sekretarijatu Interpola

Ministarstvo unutrašnjih poslova vođeno principom jačanja regionalne saradnje i očuvanju bezbednost, pokrenulo je inicijativu za otvaranje Regionalnog biroa Interpola u Beogradu, koju je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sednici, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenose Novosti.rs.

Formiranje Regionalnog biroa ove značajne međunarodne organizacije, koja okuplja 196 država članica, dalo bi značajan doprinos jačanju kvaliteta i intenziviranju regionalne saradnje kroz razmenu informacija, ali i promovisanje globalnog odgovora na regionalne bezbednosne pretnje.

Takođe, njegovo uspostavljanje bi doprinelo većoj vidljivosti i zastupljenosti regiona u Generalnom sekretarijatu Interpola.

Podsećamo da je Srbija jedan od osnivača Interpola i da se pouzdanost srpske policije u Interpolu visoko ceni, a da je Nacionalni centralni biro Interpola Beograd po ostvarenim rezultatima među prvih 10 u svetu - ističe se u saopštenju.

Nadležnost Regionalnog bira Interpola u Beogradu, koji bi bio sedmi regionalni biro Interpola u svetu, obuhvatala bi države jugoistočne Evrope i on bi, pored sedišta ove međunarodne policijske organizacije u Lionu, bio jedini na evropskom kontinentu.

Autor: novosti.rs