Komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući načelnika Generalštaba Oružanih snaga Srbije

KFOR je potvrdio da je od maja 2023. na Kosovu raspoređeno 1.000 dodatnih vojnika, što predstavlja najveće pojačanje ove misije u poslednjih deset godina.

U odgovoru na pitanje prištinskih medija o izjavi ministra unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalja Svečlje da ima oko 400 “ekstremista“ koji se obučavaju u blizini Kosova, KFOR je saopštio da je pojačao prisustvo na severu KiM.

Pored toga, KFOR je utrostručio broj patrola, uključujući i one duž administrativne linije.

- Komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija na Kosovu, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Srbije, Euleksa, UN, OEBS-a i diplomatskog kora - navodi se u saopštenju, a prenosi RTS.

U saopštenju KFOR-a navodi se da NATO nastavlja da podstiče Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica.

- Ovo je ključ održive bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u regionu - navodi se u odgovoru KFOR-a.

Autor: Rts.rs