U petogodišnje istraživanje, pored dr Ranđelovića bilo je uključeno i nekoliko institucija iz Mađarske.

Doktor Ivan Ranđelović, rodom iz Jagodine, naučnik na Nacionalnom institutu za Onkologiju u Budimpešti, vodio je eksperimentalno istraživanje tokom kog je otkriven tzv. magični molekul važan za lečenje najtežih oblika raka kao što su adenokarcinom pankreasa i karcinom debelog creva i pluća.

U petogodišnje istraživanje, pored dr Ranđelovića bilo je uključeno i nekoliko institucija iz Mađarske. Pronađeni "mali" ili "magični" molekul, specifično i selektivno cilja i vezuje se za mutirani protein u ćeliji raka, pa sprečava neograničenu deobu ćelija, vraćajući ih u zdravo stanje, dok istovremeno ne ometa osnovne mehanizme i funkcije zdravih ćelija. Ovaj pristup lečenju raka, po mnogima revolucionarni, predlaže da se "magični" lek može koristiti za spajanje ili "lepljenje" GAP proteina za mutirani RAS protein. 

- Skenirali smo hiljade molekula dok nismo pronašli jedan "lepljivi", koji je u rangu sa najboljim sličnim molekulama pronađenim u svetu i pruža obećavajuće terapijske mogućnosti, ne oštećujući zdrave ćelije - kaže dr Ranđelović za Novosti. - - Bili smo presrećni, jer nismo mogli da verujemo da smo postigli rezultate koji svetskim naučnicima ne polaze za rukom 30 godina, odnosno da smo otkrili molekul, koji zaustavlja nekontrolisanu aktivnost mutiranih RAS proteina, koji se nalaze u 30 odsto svih tumora i koji za posledicu imaju nekontrolisan ćelijski rast i deobu.

Foto: Pixabay.com/Kalhh

Srpski naučnik i njegovi saradnici nastavljaju da tragaju za potencijalnim molekulima koji će da "gađaju" željenu mutaciju, kako bi bili napravljeni novi lekovi koji bi bili delotvorni protiv najsmrtonosnijih vrsta raka.

Doktor Ranđelović uskoro dolazi u Beograd. Srpski naučnik održaće predavanje o Strategiji pretkliničkog istraživanja potencijalnih terapeutika: prednostima saradnje i povezivanja akademije i industrije u okviru Dana otvorenih vrata industrije, u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, 16. maja 2024. godine od 10 časova. Organizatori predavanja su Institut za Molekularnu genetiku i Genetičko inženjerstvo (IMGGI) i evropski projekat "Strimlajn". 

Autor: Novosti.rs