Naftovod Srbija-Mađarska označen je kao jedan od prioritetnih projekata

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Budimpešti sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o zajedničkim projektima u energetskom sektoru i saradnji dve države u oblasti gasa, nafte i snabdevanja strujom i najavila da bi gradnja naftovoda Srbija-Mađarska trebalo da počne već naredne godine.

- Regionalna saradnja je ključ za postizanje energetske sigurnosti, a saradnja Srbije i Mađarske na više polja, a posebno u energetskom sektoru, to i dokazuje. Osim saradnje u oblasti snabdevanja gasom, nameravamo da se bolje povežemo i u snabdevanju naftom, kao i u prenosu električne energije. Snabdevanje energentima je stabilno i pored domaćih rezervi, raspolažemo i zalihama od 163 miliona kubnih metara u skladištima u Mađarskoj u ovom trenutku. Razgovarali smo o dinamici korišćenja postojećih zaliha i pod kojim uslovima možemo da obezbedimo dodatne količine gasa, sa kojima ćemo imati dodatnu sigurnost i naredne zime - rekla je Đedović Handanović nakon sastanka sa mađarskim ministrom u Budimpešti.

Foto: Pixabay.com/free use

Naftovod Srbija-Mađarska označen je kao jedan od prioritetnih projekata za obe države u energetskom sektoru, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

O ovom projektu razgovarali su danas u Budimpešti i članovi radne grupe iz Transnafte i mađarskog MOL-a.

Ministarka je rekla da je Srbija započela pripreme za izgradnju naftovoda u pogledu izrade prostornog plana, strateške procene uticaja na životnu sredinu i neophodne tehničke dokumentacije i da je važno da aktivnosti oba partnera budu usklađene.

- Cilj je da radovi počnu već naredne godine, kako bi naftovod bio završen do 2027. Vrednost investicije je procenjena na oko 150 miliona evra, dužina naftovoda je 128 kilometara, a kapacitet će iznositi oko pet miliona tona nafte godišnje. Saglasni smo da moramo da delujemo brzo, usaglašeno i da pažljivo pratimo tok radova na ovom kapitalnom energetskom projektu za diversifikaciju snabdevanja naftom - rekla je Đedović Handanović, prenosi Tanjug.

Ona je podsetila da dve države zajednički grade i Panonski koridor čijom izgradnjom će se udvostručiti kapaciteti za prenos električne energije između Srbije i Mađarske.

- Investicija u Panonski koridor vredna je oko 100 miliona evra i cilj je da ga završimo u naredne četiri godine. Pored toga, plan je da se Mađarska pridruži prvoj regionalni berzi električne energije koju je Srbija osnovala sa Slovenijom, što bi trebalo da se realizuje u narednih nekoliko nedelja. Ponosni smo na rezultat ove saradnje, jer je dobar temelj za jedinstveno regionalno tržište električne energije i uspešan je primer saradnje zemalja, članica EU i zemlje u procesu pridruživanja - navela je ministarka.

Sijarto je zahvalio ministarki na odličnoj saradnji u prethodnom periodu, najavio pridruživanje regionalnoj berzi električne energije i potvrdio da bezbednost snabdevanja ostaje prioritet za Mađarsku.

- Ni na koji način nećemo ugroziti bezbednost snabdevanja energentima naše zemlje u skladu sa političkim i ideološkim željama, čije god da su - rekao je on.

Tokom posete Budimpešti, ministarka rudarstva i energetike učestvovala je i na Balkanskom forumu na kojem je govorila o planovima za razvoj energetskog sektora u narednom periodu.

- Strateški cilj Srbije je energetska nezavisnost po najnižoj ceni za građane i privredu i zato je naš fokus na tri stvari – sigurnost snabdevanja kroz izgradnju nove infrastrukture poput završene gasne interkonekcije sa Bugarskom, a u budućnosti sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, postizanju veće energetske nezavisnosti izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta za šta su nam potrebni i Bistrica i Đerdap 3 i novi solarni kapaciteti od 1 GW, ali i jačanje regionalne povezanosti, odnosno energetsko umrežavanje sa susednim zemljama. Naša saradnja sa Mađarskom je primer za to - rekla je u Budimpešti ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Autor: Tanjug