Danas besplatan javni prevoz za pripadnice lepšeg pola u Novom Sadu.

Posle nedoumica da li će žene plaćati gradski prevoz 08.marta, kada se obeležava Međunarodni dan žena, u saopštenju koje je izadato od strane JGSP "Novi Sad", prvobitna odluka je bila da ukoliko one doniraju krv tog dana, imale bi priliku da besplatno koriste usluge gradskog prevoza. Međutim, prelomna odluka je ipak besplatan prevoz svim ženama bez ultimatuma.

- Svesni značaja žena u svim sferama društva JGSP "Novi Sad" je odlučio, da u skladu sa preporukom gradonačelnika Novog Sada, Milana Đurića, 8. marta za putnice prevoz bude bez nakanade na gradskim i prigradskim linijama - naveli su iz ovog preduzeća, kako prenosi 021.rs.

Dodali su i da čestitaju Međunarodni dan žena svim putnicama i sugrađankama.

Ova odluka došla je nakon što je preduzeće prethodno pokrenulo akciju da će ženama koje daju krv 8. marta pokloniti besplatan prevoz. Na akciju su reagovali Autonomni ženski front Zeleno-levog fronta i novosadskog odbora Pokreta za preokret, koji su negodovali zbog ove akcije, smatrajući je nedostojnom i uvredljivom za žene. Oni su ocenili da je direktor preduzeća pokazao elementarno nerazumevanje smisla ovog praznika.

- Na ovaj dan se obeležava borba žena za ekonomska, socijalna i politička prava. Iako postoji običaj da se ženama na ovaj dan uručuju pokloni, najveći poklon svakoj ženi bi bio jednak tretman u društvu. Ako već niste mogli da smislite neki kreativniji način da iskažete pažnju ženama na ovaj dan, onda ste bar mogli da poklonite nešto svim ženama koje koriste vaše usluge. Uslovljavanjem "poklona" koji je i inače materijalno zanemarljiv ste samo degradirali i sebe i preduzeće koje predstavljate", napisao je Autonomni ženski front. Umesto toga, predloženi su drugi način da se iskaže poštovanje i podrška ženama u njihovoj borbi za ravnopravan tretman u društvu tokom čitave godine. PzP je naveo da direktor ovog preduzeća Ivan Radojičić "nije svestan da su žene davaoci krvi isto kao i muškarci". "Radojičić nije svestan da je ovo uvredljiva poruka ženama da one nisu ravnopravne jer ni na svoj dan ne mogu da dobiju poklon bez naknade. Nerazumevanje problema žena na radnom mestu, gde su manje plaćene od muškaraca u zdravstvu, obrazovanju i na mnogim drugim poljima od strane naprednjačke vlasti, izađe na površinu čak i kada je u pitanju tema kao što je dobrovoljno davanje krvi, koje je toliko važno i korisno da je skoro nemoguće staviti ga u neprimeren kontekst, ali ne i za vlast Srpske napredne stranke u Novom Sadu - istakli su u Pokretu.

Radojičić je, s druge strane, žestoko branio ovakvu odluku u jučerašnjem saopštenju, pre nego što se, predomislio.

On je juče naveo da u akciji ne vidi ništa sporno i da su neki "to protumačili kao uslovljavanje", što je, kako je naveo Radojičić, "veoma ružno".

- U našem preduzeću žene su ravnopravne sa muškarcima, ravnopravno rade na radnim mestima vozačica autobusa, viljuškara, kontrolora. Šefice su u Tehničkom sektoru, pomoćnice direktora. Nemaju manje plate, tako da te podatke mogu da koriste kao pozitivan primer u svom aktivističkom radu - napomenuo je Radojičić, kako javlja 021.rs.

Podsetimo, akciju je GSP najavio u sredu, 6. marta, navodeći da je to "dan kada one poklanjaju svojih pet minuta za nečiji život".

Autor: Telegraf