U sali nije bilo odbornika ni vlasti ni opozicije

Skupština grada Beograda nije danas konstituisana, pošto je predsedavajući Toma Fila konstatovao da ponovo nema kvoruma i da je istekao rok za formiranje vlasti u glavnom gradu.

Fila je na početku sednice rekao da nema kvoruma i da se nisu ispunili uslovi za konstituisanje gradskog parlamenta.

- Ono što sam vam i rekao – izbori - poručio je Fila i zaključio sednicu.

U sali nije bilo odbornika ni vlasti ni opozicije.

Ovo je bio treći pokušaj konstituisanja skupštine, odnosno sednica kojom je predsedavao Toma Fila je prvi put odložena 19. februara zbog nedostatka kvoruma, a potom i 1. marta iz istog razloga.

Predsednik Privremenog organa i potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić saopštio je juče da je Predsedništvo Srpske napredne stranke jednoglasno donelo odluku da se ide na nove beogradske izbore.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

Pošto danas nije konstituisana Skupština grada, odnosno nisu izabrani predsednik Skupštine grada i sekretar, stvoreni su uslovi da se raspišu novi izbori. Te izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana, a da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora. Vlada treba da imenuje Privremeni organ koji će do izbora rukovoditi gradom.

Autor: redportal.rs