U pitanju je državljanin Srbije ☝

U zajedničkoj akciji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije i VJT Jagodina, u okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila obaveštajnu mrežu koju je na prostoru naše zemlje formirao D.R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i tzv. Obaveštajne agencije Kosova, uhapšen je još jedan član te špijunske grupe.

Kako saznajemo, radi se o P.M. iz Jagodine, državljaninu Srbije, koji je uhapšen prilikom povratka iz inostranstva. On se sumnjiči za krivično delo Špijunaža i određen mu je pritvor do 30 dana.

Sumnja se da je P.M, po nalogu D.R, bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije na području centralne Srbije. Prikupljene podatke je dostavljao vođi ove špijunske grupe D.R. koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i tzv. Obaveštajnoj agenciji Kosova za šta su dobijali novčanu naknadu a te podatke su ŠIŠ i tzv. OA Kosova, osim za svoje obaveštajne potrebe, koristili i za pokušaje diskreditacije Republike Srbije u međunarodnim okvirima.

Podsetimo, pripadnici BIA otkrili su i, početkom godine, razbili špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje i tom prilikom uhapšen je D. R, državljanin Srbije, koji je bio vođa te grupe, zbog sumnje da je bio saradnik Državne informativne službe Albanije - ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao do hapšenja. Sumnja se da je posredstvom obaveštajne službe Albanije D. R. uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. Obaveštajnom agencijom Kosova. Pored D.R, nekoliko dana kasnije uhapšen je A.D. iz Novog Pazara koji je takođe bio deo ove špijunske grupe.

D.R. je, sa svojom mrežom saradnika, za obaveštajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i barikada. Takođe u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije. Namera D.R. je bila da prikupi što više video materijala o metama i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije. U okviru istrage pripadnici BIA su, između ostalog, u blizini sela Karadak, kod Raške, pronašli kameru i solarni panel kojima se kamera napajala, kao i SD karticu.

Autor: Pink.rs