U poslednjih 10 godina nije zabeležen obuhvat vakcinacijom od 95 odsto

Epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu dr Ivana Begović Lazarević izjavila je danas da je epidemiološka situacija u glavnom gradu nepovoljna i da zaključno sa današnjim danom ima šest potvrđenih slučajeva obolelih od morbila, a od početka epidemije 850 obolelih od velikog kašlja.

- Jedna obolela osoba od morbila, juče potvrđena, uzrasta je 19 godina i nije vakcinisana MMR vakcinom. Zbog komplikacija u vidu zapaljenja pluća je hospitalizovana na Infektivnoj klinici. Osoba koja je među prvima obolela i koja je bila hospitalizovana sada je na kućnom oporavku - rekla je dr Begović Lazarević.

Prošle godine, prema njenim rečima, bilo je troje obolelih od morbila, dok u prethodnoj sezoni nije bilo obolelih, međutim, ukazala je i na izuzetno lošu situaciju 2017/2018. godine kada je na teritoriji Srbije bilo čak 15 smrtnih slučajeva kao posledica te bolesti.

- Glavni uzrok što se pojavljuju male boginje je nedovoljan obuhvat vakcinacijom dece u drugoj godini života i u predškolskom uzrastu, odnosno nema željenog obuhvata od 95 odsto - rekla je dr Begović Lazarević.

Foto: EPA-EFE

U poslednjih 10 godina nije zabeležen obuhvat vakcinacijom od 95 odsto, osim 2018. godine pošto je zabeležena epidemija i 2.000 obolelih i tada je, kako kaže, obuhvat vakcinacijom dece u drugoj godini života bio 98 odsto, ali je već sledeće godine opao za 15 odsto.

- Ta jedna od najvećih laži u medicini, da postoji bilo kakva veza između autizma i MMR vakcine, odbačena je brojnim, dobro dizajniranim studijama, i na milionima dece. Naš cilj jeste da sve roditelje koji se plaše i ne veruju u dobrobit vakcine usmerimo da sve potrebne informacije ne traže na internetu jer tu obično nailaze na dezinformacije. Sve svoje dileme i strahove roditelji treba da razreše u kontaktu sa odgovarajućim pedijatrom kome veruju - rekla je Begović Lazarević.

Autor: Pink.rs