Komunikaciju i razmenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i nadležnog javnog tužilaštva razbili su u zajedničkoj akciji još jednu špijunsku mrežu u Srbiji i uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično delo špijunaža.

Kako je potvrđeno Tanjugu u bezbednosnim strukturama, BIA je otkrila predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obaveštajno i subverzivno delovala u Srbiji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost, a svi uhapšeni su državljani Srbije.

Dvoje uhapšenih je zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obaveštajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status poverljivosti i tajnosti.

Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja naših državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije, naročito vojnih službi bezbednosti, prenosi RTS.

Poseban segment njihovog interesovanja bili su i pojedini državni rukovodioci, ali i građani i privredna društva. Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije.

Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svesno i sa umišljajem prikupljali tajne i poverljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima.

Kako se navodi, komunikaciju i razmenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su protivpravnu materijalnu korist. Isplate su vršene isključivo u gotovom novcu. Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom delovanju i koja je, u skladu sa zakonom, poslata na dalju analizu i veštačenje.

Autor: Rts.rs