Pokažite HRABROST, JEDINSTVO i TRPLJENJE 🕊

Eparhija raško-prizrenska apelovala je danas na srpski narod na KiM da u krajnje teškoj situaciji, u kojoj je izložen otvorenoj represiji Prištine, pokaže dostojanstvo, hrabrost, snagu, narodno jedinstvo i trpljenje. Ističe se da se narod nalazi u najtežoj situaciji još od 1999. godine.

U svom saopštenju oni su naveli da se teror vlasti u Prištini sprovodi na različite načine, a sve sa ciljem da se Srbi proteraju sa viševekovnih ognjišta:

institucionalni teror Priština sprovodi na različite načine, pritvorno pred svetom pod vidom tobožnjeg poštovanja zakona, a upravo sa ciljem da se naš narod podstakne na iseljavanje i napuštanje prostora na kojima vekovima živi. Svakodnevna gruba manifestacija policijske sile, pretresi, hapšenja, neosnovani zatvori, pretnje, onemogućavanja primanja penzija i socijalnih doprinosa, uz grubo tolerisanje nametnutih albanskih opštinskih vlasti, koje nemaju legitimitet većine građana, koriste se kao sredstvo prisile protiv našeg naroda kome se onemogućava normalan život, osnovna prava i slobode.

Oni su istakli da se svako nasilje rađa iz straha, a da svaki strah i briga nastaju zbog nedostatka vere u Boga. U saopštenju su se prisetili i terora koji su Srbi trpeli od Osmanlija i njihovu hrabrost uzeli kao uzor:

Setimo se samo terora koji je vršen nad našim narodom u vreme prethodnih vekova osmanske vlasti ali i hrabrosti našeg naroda koji je i pored svih teškoća ostajao kao svoj na svome i nije napuštao rodni kraj, svoje svetinje, svoja groblja. Gospod nas uči da se molimo za one koji nas progone i čine zlo, a da na mržnju ne odgovaramo mržnjom i nasiljem.

Saopštenje u celosti možete pročitati ovde.

Autor: redportal.rs