Broj žena u reproduktivnom periodu za 50 godina smanjen je za 621.000. 😱

U Srbiji se svake godine rađa sve manje beba. Podaci Zavoda za statistiku kažu da je 2023. godine rođeno 60.813 beba, što je za 1.437 beba manje u odnosu na 2022. (62.250), odnosno za 2,3 odsto, prenose Nezavisne.

To je najmanje živorođenih beba od Drugog svetskog rata na ovamo, piše Euronews.

Država je značajno povećala novčana sredstva koja se izdvajaju za rađanje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, ali to nije moglo da poveća broj rođenih beba. Demografi kažu da je to neminovnost koja čeka Srbiju i narednih godina, jer je osnova za rađanje sve manja, sve je manje žena u reproduktivnom periodu. 😔

Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja za demografiju u Republičkom zavodu za statistiku kaže da Srbija nema dovoljno žena koje će obezbediti prostu zamenu generacija. ☝🏻

- Poslednji podaci iz 2022. godinu kažu da Srbija ima 1.410.619 žena koje su u fertilnom periodu, starosti od 15 do 49 godina. A 1972. godine, pre 50 godina, imali smo 2.032.000 žena. Broj žena u reproduktivnom periodu za 50 godina smanjen je za 621.000. Promenjene su reproduktivne norme, kada se žene danas teže odlučuju na rađanje trećeg i četvrtog deteta. Zato država preduzima mere populacione politike, daje podsticaj ženama da se ipak odluče na rađanje većeg broja dece - rekla je Bjelobrk za Euronews Srbija.

Kako je navela, tek treba da se urade analize, koliko je žena prošle godine rodilo treće, četvrto dete, koliko se žena sa završenim fakultetom fakultetom odlučilo da ima više dece.

- Ovaj pad rođene dece bi bio sigurno veći da nije bilo podsticajnih mera države za rađanje dece. Manji broj rođene dece je neminovnost, jer je sve manje žena u reproduktivnom periodu. Nemamo žene na koje utiču te mere - navela je ona.

Autor: Nezavisne