Prema pisanju albanskih medija sve će biti jasno do kraja dana

Centralna banka tzv. Kosova navela da se razmatra mogućnost odlaganja odluke da se na tzv. Kosovu zabrani srpski dinar, pišu albanski mediji, prenosi B92.

Kako piše ALbenian post, bar je tako rekao predsednik UO CBK Baškim Nurboja, koji je naglasio da neće biti suspenzije te uredbe.

Albanski mediji podsežaju da je međunarodna zajednica zatražila od Vlade Kosova da odluku o ukidanju dinara, odnosno o uvođenju evra, odloži na optimalniji rok, pošto je Srbije upozorila da takva odluka Prištine utiče na Srbe na KiM, jer prihvataju svu pomoć Srbije u dinarima.

- Suspenzija ni na koji način. O odlaganju se raspravlja. Lajčak nije imao sastanak ni sa kim iz CBK-a. Kao što znate, CBK je nezavisna institucija. Razgovaramo o tome kao o pitanju, još nema konačne odluke, danas ćemo izaći sa odlukom koja stupa na snagu od sutra - rekao je Nurboja za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje da li građani mogu da otvaraju bankovne račune u dinarima, Nurboja je naglasio da takvo pitanje zavisi od poslovnih banaka i procene CBK.

- Nikada ih ne zaustavljamo, niti ograničavamo. To je unutrašnja politika. Na primer, imate banke koje otvaraju vaš tekući račun u dolarima, u francima. Ako vide interesovanje da ga otvore u dinarima, to je njihovo pitanje. Ne ograničavamo ih, niti ih teramo. To je pitanje vezano za valutni rizik, to su tehnički elementi finansijskih institucija - rekao je on.

Autor: b92.net