Izjavio da je apsolutna laž Prištine da Beograd sprema napad

Apsolutna je laž Prištine da Beograd sprema napad, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, odgovarajući na optužbe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Beograd sprema novi napad na Kosovo.

- Apsolutna je laž da se Beograd sprema za napad. Nema nikakve obuke na poligonima, to je način da izbegne obaveze koje ima u dijalogu, jer sada smo došli do trenutka da govorimo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice Srpskih Opština (ZSO) - istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije. On je napomenuo da Kurti ne želi normalizaciju odnosa, već izazivanje krize.

- Mi smo više puta, i predsednik i predstavnici Vlade Srbije, odgovarali na sve laži koje dolaze iz usta Aljbina Kurtija, koji pokušava da prikrije pravo stanje u Prištini i katastrofalnu ekonomsku situaciju i gotovo svakodnevna upucavanja među Albancima južno od Ibra. Koristi temu Banjske i severa KiM, što jasno pokazuje da taj čovek ne želi da formira ZSO, da ne želi normalizaciju odnosa, već krize - rekao je Petković. 

On je istakao da je, pored Kurtija, u istom obraćanju medijima u Prištini govorio i ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželjalj Svečlja, ali da nije pričao o napadima koji se svakodnevno dešavaju na Srbe na KiM, niti o upadima i konfiskovanju robe Srba na KiM koje se sada dešava. 

Petković je istakao da će Beograd nastaviti da vodi računa o srpskom narodu i da vidi kako dodatno može da pomogne, kako finansijski, tako i na druge načine. Kada je reč o događajima u Banjskoj, Petković je upitao kako još uvek nema rezultata istrage i obdukcije. 

Autor: Tanjug AP