Martovski pogrom bio prilika da se reši pitanje Kosova i Metohije, smatra Čović

Naše službe bezbednosti nisu raspolagale nikakvim informacijama o pripremama pogroma, a nikakva obaveštenja nisu stizala od KFOR-a i UNMIK-a. 

Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, povodom godišnjice Martovskog pogroma prošle godine je za TV Kurir rekao:

Reakcija KFOR-a bila je katastrofalna. Bilo je pripadnika KFOR-a koji su se vrlo korektno ponašali. To je bio italijanski KFOR koji je uspeo da zaštiti manastir Dečane, a ovi ostali, Nemci i Britanci, više su glumili foto-reportere.

On je ispričao i da je u noći između 17. i 18. marta ilegalno prešao administrativnu liniju i otišao u Gračanicu, koja je bila u opasnosti da bude preuzeta od albanskih ekstremista, koji su ponižavali i pripadnike švedskog kontigenta KFOR-a. Dodaje da je zatražio intervenciju američkog kontigenta, a da do nje nije došlo usledio bi oružani sukob, jer su u Gračanici bili prisutni naoružani srpski padobranci.

Čović je potvrdio i da je postojala formacija sa oko 1.000 vojnika, spremna da uđe na sever Kosova i Metohije, ali da nova Vlada na čelu sa Vojislavom Koštunicom nije dala saglasnost. Navodi da se Koštunica nije odlučio na ovaj potez najverovatnije pod uticajem Miroljuba Labusa, Mlađana Dinkića i Vuka Draškovića, bez kojih nije bilo većine za Vladu.

Mi smo imali dve spremne vojne formacije sa oko hiljadu ljudi koje su mogle da dejstvuje sa severa KiM i sa prostora Bujanovca. To je prelomni trenutak za rešavanje pitanja prostora KiM jer je tada politika nažalost promenjena. Mislim da je to bilo pod velilkim uticajem Labusa i Dinkića i Draškovića. Naša politika je do tada bila Savet bezbednosti i isključivo Savet bezbednosti i sprovođenje svih planova. Mislim da je to Koštunica sagledavao, ali nije mogao da se odupre jer bi mu onda pala vlada

Autor: redportal.rs