Deo opozicije negira reči u Srpskoj nepriznatog visokog predstavnika

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, tvrdi da su lideri opozicionih strana Srpske tražili od njega da, kako navodi, ukloni predsednika Srpske Milorada Dodika.

"Ja bih mogao reći i mesto i vreme kada su mi njihovi lideri, njihovi rukovodioci tražili da maknem Dodika uz primenu 'bonskih ovlašćenja". Zbog toga me čak i iznenadilo to da su se neki od njih solidarisali s Dodikom", rekao je Šmit u intervjuu za sarajevski Avaz.

Šmit u intervjuu, koji Avaz najavljuje na naslovnoj strani, kaže da za njih ima razumevanja, jer, kako smatra, nije lako biti opozicija u Republici Srpskoj.

Šmit je u intervjuu rekao da on ne želi da koristi ovlašćenja koja je koristio jedan od njegovih prethodnika u Kanacelariji visokog predstavnika (OHR) Pedi Ešdaun, aludirajući na smenu šezdesetak funkcionera RS koje je britanski diplomata smenio u julu 2004. godine

U razgovoru za "Dnevni avaz" Šmit je ocenio da je Dodikovo obraćanje javnosti "ispod svakog nivoa" i da je njegovo otvoreno pismo nedostojno nekoga ko ima političku odgovornost.

Dodik je u otvorenom pismu ocenio da se Šmit "lažno predstavlja i na taj način kompromituje međunarodnu zajednicu u BiH i bruka nemački narod" jer nije izabran kao visoki predstavnik i da je u BiH je došao bez ovlašćenja koja su imali njegovi prethodnici.

Šmit je poručio da se "Dodik mora promeniti ili mu slede teška vremena", navodi "Dnvni avaz".

Deo opozicije u Republici Srpskoj tvrdi da Kristijan Šmit laže kada kaže da su od njega tražili da ukloni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa političke scene, ali ne isključuju mogućnost da je, kako kažu, u pitanju neka igra.

Predsednik opozicione SDS-a Milan Miličević izjavio je danas da Kristijan Šmit laže kada govori da su lideri opozicije od njega tražili da smeni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Koji su motivi Šmita da laže, ne mogu sa sigurnošću da znam, a jedna od varijanti jeste da je sujetan, frustriran i uvređen time što opozicija nije razgovarala s njim u Banjaluci jer je nelegitiman visoki predstavnik", rekao je Miličević u izjavi za Srnu.

Druga vrsta razmišljanja, kaže on, jeste da su Dodik i Šmit dogovarali ovaj scenario.

I lider opozicione PDP-a Branislav Borenović kaže da Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, laže. Ne isključuje, međutim, mogućnost da je dogovorena i neka igra da se, kako kaže, diskredituje opozicija.

"Koliko je to podmuklo, dovoljno je videti da režimski mediji uzimaju te izjave kao bitne, a dolaze od lažnog visokog predstavnika. To je po meni jedna neverovatna i bezobrazna neistina", rekao je Borenović u izjavi za banjalučke Nezavisne novine.

Borenović kaže da mu sve liči na jednu vrstu podmukle i perfidne igre, odbacujući bilo kakve navode koji unose takvu vrstu smicalica.

Autor: Tanjug / redportal.rs