102. godišnjica smrti najvoljenijeg srpskog kralja

U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu juče je obeležena 102. godišnjica smrti kralja Petra I Karađorđevića Oslobodioca, kralja Srbije od 1903. do 1918. i prvog kralja Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine.

U hramu koji je kralj Petar podigao kao svoju zadužbinu i porodični mauzolej, liturgiju i parastos služio je episkop šumadijski Jovan. Vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Topola i Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića, a pomenu i odavanju pošte prisustvovali su Mihailo Karađorđević, praunuk kralja Petra I, kao i kapetan Dragan Vasiljković.

View this post on Instagram

A post shared by Никола Селаковић (@nikolaselakovic.official)

IZVOR: IG / @nikolaselakovic.official

Ministar Selaković je istakao da je kralj Petar uzdigao Srbiju demokratski, privredno, ekonomski, naučno i kulturno, te da je u svakom smislu dostigla zavidne nivoe u Evropi toga vremena:

,Iza njеga ostao jе ispunjеn Kosovski zavеt, ostala jе ova prеdivna Mauzolеj crkva na Oplеncu, ali i mnogo toga drugog po Srbiji. Zato jе i bitno što sе ovoga puta, na današnji dan, ovdе okupilo dosta naših ljudi, jеr jе i to potvrda da kao i država, kao vlast sе trudimo da nе zaboravljamo onе koji su ovoj zеmlji donеli slobodu, koji su jе ojačali i koji su jе uzdigli.

Kralj Petar I je rođen 1844. godine kao sin kneza Aleksandra Karađorđevića, mlađeg sina vožda Karađorđa, i kneginje Perside Nenadović. Školovao se na vojnim školama u Francuskoj, borio u Francusko-pruskom ratu i kao dobrovoljac u Hercegovačkom ustanku. U braku sa kneginjom Zorkom, kćerkom crnogorskog kneza Nikole I Petrovića, imao je petoro dece. Na presto je došao 1903. godine posle Majskog prevrata. Vladao je kao demokratski vladar, poštujući ustav i volju naroda. Predvodio je Srbiju u Balkanskim ratovima, a u predvečerje Prvog svetskog rata kraljevsku vlast prepustio sinu Aleksandru. Umro je 1921. godine u svojoj skromnoj kući na Senjaku.

View this post on Instagram

A post shared by Ljubica Karađorđević (@ljubicakaradjordjevic)

IZVOR: IG / @ljubicakaradjordjevic

Autor: Filip Pejković