800 srpskih mališana ovog leta u Beogradu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon danas je bio domaćin srpskim mališanima iz Hrvatske, koji borave u Beogradu na letnjem kampu u organizaciji Uprave.

Kamp će trajati od 7. do 10. avgusta, a prema rečima direktora Gujona organizovan je u vreme kada se u Hrvatskoj obeležava godišnjica operacije Oluja u kojoj je iz Republike Srpske Krajine proterano 250.000 Srba.

Ovo je period kada nije najprijatnije biti Srbin u Hrvatskoj, pa smo osmislili da decu ugostimo u Srbiji, da im ne bude teško tamo gde žive dok gledaju kak ose slavi progon njihovih porodica. Ovde ćemo im pokloniti ljubav, saosećanje i solidarnost.

IZVOR: TW / @ArnoGujon

Na kampu učestvuje 150 mališana, a iz Uprave navode da je njihov cilj da svako dete iz regiona barem jednom dođe u Srbiju, te da je za potrebe boravka 800 dece tokom ovog leta izdvojeno 27 miliona dinara. Podsećaju da su Beograd ranije posetila deca iz Severne Makedonije, a da nakon mališana iz Hrvatske dolaze iz Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tokom boravka u Beogradu, deca će posetiti Hram Svetog Save, Narodni muzej, Muzej Jugoslavije, Muzej Nikole Tesle, Dom Narodne skupštine, Muzej iluzije, Adu Ciganliju, Avalu, Botaničku bašku, kao i stadione Crvene zvezde i Partizana.

Autor: redportal.rs