Očekuje se da novi projekat zaživi i pomogne deci u osnovnim školama.

Novi pilot projekat Svako dete ima pravo da odrasta zdravo u Srbiji uvodi važne promene u obrazovnom sistemu, fokusirajući se na fizičko vaspitanje i zdrav razvoj učenika, piše Serbiantimes. Od 1. septembra, učenici osnovnih škola će svakodnevno imati časove fizičkog vaspitanja, dok će đaci srednjih škola imati 4 časa nedeljno. Ovo važi za škole koje će biti uključene u pilot projekat, a Ministarstvo prosvete će do 20. avgusta izvršiti selekciju ovih škola.

Od septembra 2023. širom Srbije održavaće se i javne tribine u formi javnih roditeljskih sastanaka na kojima će se promovisati značaj fizičke kulture i njegov uticaj na zdravlje dece.

Projekat će obuhvatiti škole koje rade jednosmenski, a biće više časova fizičkog za đake u 70 odeljenja prvog ciklusa osnovne škole, 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i 20 odeljenja srednjeg obrazovanja i vaspitanja. Cilj ovog projekta je da se unapredi zdravlje i fizička aktivnost dece, smanji gojaznost i druge zdravstvene probleme.

Istraživanja pokazuju da danas svako 8 dete u Srbiji ima problema s gojaznošću, dok je svako 5 predgojazno. Zbog nedostatka fizičke aktivnosti i nezdrave ishrane, deca se suočavaju s različitim zdravstvenim izazovima. Ovaj pilot projekat se planski uvodi kako bi se unapredio zdravstveni status učenika i promovisala zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo zdravlja sarađuju na ovom pilot projektu kako bi zajedničkim naporima osigurali dobrobit i zdravlje dece. Uz to, planira se uvođenje informacionog sistema za praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika. Nastavnici će testirati učenike, analizirati rezultate i preporučiti adekvatne vežbe za svakog učenika.

Ovim inicijativama se naglašava važnost fizičkog vaspitanja u obrazovanju i ukazuje se na značaj zdravog načina života za celokupan razvoj dece. Ukoliko se pilot projekat pokaže uspešnim, planira se da se ove promene uvedu u sve škole od školske 2024/2025. godine, što bi unapredilo zdravlje i kvalitet života učenika širom zemlje.

Autor: serbiantimes.info