Ne zaboravljaju se stradali, nestali i prognani

U proteklih 28 godina od etničkog čišćenja srpskog naroda u akciji Oluja, Vlada i Komesarijat za izbeglice i migracije kontinuirano rade na rešavanju problema lica koja su morala da napuste svoje domove tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, i Srbija je do sada stambeno zbrinula skoro 28.000 porodica, saopštio je danas Komesarijat.

I ovog 4. avgusta Srbija se sa tugom seća etničkog čišćenja srpskog naroda tokom akcije Oluja 1995. godine i 28 godina nakon tog zločina nije i neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi i više od 700 onih koji su u toj akciji nestali i čija je sudbina nepoznata posle skoro tri decenije, navodi se u saopštenju.

Komesarka Nataša Stanisavljević je rekla:

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije odgovorno brine o svim izbeglim i interno raseljenim licima. Dodela stambenih rešenja izbegličkim porodicama i pružanje novog doma ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti, jedan je od najvažnijih ciljeva Komesarijata. Srbija je do sada stambeno zbrinula 27.925 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program i ekonomski osnažila 23.975 porodica izbeglica. U statusu izbeglica u ovom trenutku još uvek 24.897 lica, od toga 17.074 iz Hrvatske, dok je još 194.171 lice u internom raseljenju.

Autor: tanjug.rs