Zemljište se, uz nekretnine i zlato, uvek smatra dobrom investicijom.

Petar Matijević, poznat kao vlasnik industrije mesa i grupacije sa preko 70 preduzeća, zauzima lidersku poziciju kao najveći zemljoposednik u Srbiji. Prema podacima Agrosmarta, Matijevićeva kompanija obrađuj 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 28.000 hektara u vlasništvu. Ovaj preduzetnik pretekao je na drugom mestu Miodraga Kostića, vlasnika MK grupe, koji je nešto ranije držao tu poziciju - piše Ozon.rs.

Na drugom mestu po površini obrađenog zemljišta nalazi se Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva. Njegova kompanija obrađuje oko 20.000 hektara i vlasnik je polovine tog zemljišta. Treće mesto po površini koja se obrađuje zauzima Al Dahra, kompanija iz Abu Dabija koja je 2018. godine kupila imovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) sa skoro 17.000 hektara oranica.

Finansijski izveštaji ove kompanije pokazuju da je samo kupovinom njiva Al Dahra stekla imovinu vrednu preko 170 miliona evraAl Dahra takođe poseduje i voćnjak na Fruškoj gori, u opštini Irig, gde je planirano proširenje na 500 hektara.

Nekadašnji lider zemljoposedničke liste, Miodrag Kostić, prodao je nekoliko imanja u poslednjih nekoliko godina, pa je sada sa oko 15.000 hektara prebačen na četvrto mesto. Na petom mestu se nalazi Miroslav Mišković, vlasnik Delte, koji ukupno obrađuje oko 13.000 hektara.

Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara iz Bašaida, uzima šesto mesto sa oko 12.000 obrađenih hektara, od kojih polovinu uzima u zakup. Pored prodaje poljoprivredne mehanizacije, Ćorić agrar se bavi i stočarskom proizvodnjom, poseduje modernu govedarsku farmu i uspešno se razvija u tom segmentu.

Neposredno iza Ćorića je arapska firma Elit Agro, sa sedištem u Abu Dabiju, koja je 2014. godine preko svoje firme Jugo elit agro osnovane u Beogradu, kupila poljoprivredno-turistički kompleks Zobnatica u Bačkoj Topoli.

Autor: ozon.rs