Ministarstvo izdvojilo 400 miliona dinara za realizaciju projekata koji imaju za cilj poboljšanje demografske slike naše zemlje.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić posetila je danas predškolsku ustanovu Đurđevdan - jasle Švrća u Kragujevcu, u kojoj će sredstvima, koje je ova lokalna samouprava dobila na konkursu Ministarstva, biti zamenjena kompletna stolarija.

Kragujevac je jedan od 52 lokalne samouprave, koje su na konkursu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, dobile sredstva za realizaciju projekata populacione politike i podrške porodicama sa decom.

Kisić je poručila da je cilj Ministarstva da se rađa sve više dece širom Srbije i da su lokalne samouprave najznačajniji partneri za ostvarenje tog cilja.

Ona je istakla da je to zajednički cilj i da je zato Ministarstvo na ovogodišnjem konkursu lokalnim saupravama opredelilo 400 miliona dinara za realizaciju projekata koje imaju za cilj poboljšanje demografske slike naše zemlje.

Ministarka Kisić razgovarala je sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem o pronatalitetnim merama koje se primenjuju u ovom gradu. Prema njenim rečima, grad Kragujevac je primer odlične prakse pružanja podrške porodicama, grad čije su mere populacione politike na najvišem nivou, kako piše Telegraf.rs, prenosi Pink.rs.

Dašić je istakao da je saradnja sa Ministarstvom, na polju podrške i razvoja roditeljstva, na odličnom nivou kao i da grad Kragujevac planira da realizuje nove mere u tom cilju, među kojima je i izgradnja predškolskog objekta za čak 270 dece. Grad Kragujevac, pored ostalog, subvencioniše smeštaj dece u privatnim vrtićima, izdvaja značajna sredstava za pomoć porodiljama i veštačku oplodnju i drugo.

Kisić je sa gradonačelnikom obišla i Dom zdravlja gde će u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu žena, sredstvima Ministarstva biti nabavljena oprema za unapređenje zdravstvene zaštite žena.

Autor: Pink.rs