Srbija mora da pusti trojicu uhapšenih policajaca, istakao američki zvaničnik

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da Beograd i Priština treba da preduzumu korake ka deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji kao i da odmah nastave sa dijalogom o normalizaciji odnosa.

"Obe strane imaju ulogu koju treba da odigraju u deeskalaciji i pomeranju ka održivom odnosu", rekao je Eskobar na onlajn konferenciji za novinare.

On je rekao da tzv. Kosovo treba da prestane sa oponiranjem Evropskoj uniji i SAD, a da Srbija treba da pusti kosovske policajce koje je uhapsila.

Dodao je da gradonačelnici na severu KiM treba da rade sa alternativnih lokacija, a da kosovska policija i demonstranti treba da se povuku, te da hitno treba održati nove izbore, uz bezuslovno učešće Srba.

Istovremeno, istakao je da svako ko je počinio nasilje nad pripadnicima Kfora ili kosovske policije za to mora da odgovara.

"Oni koji žele da budu naši partneri, radiće sa Evropskom unijom i Amerikancima na tačkama na kojima insistiramo", poručio je Eskobar na onlajn konferenciji za medije i istakao da neće jedna zemlja ili jedan lider odlučivati o regionalnoj stabilnosti.

On je pozvao obe strane da odmah nastave sa dijalogom o normalizaciji odnosa.

Komentarišući najavljeni sastanak premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Aleksandra Vučića u Briselu, rekao je da još uvek ne zna da li će mu prisustvovati, da to treba da ostane EU proces, ali da je reč o naporu koji "bez sumnje ima punu američku podršku".

Autor: Tanjug / redportal.rs