Na panelu su učestvovale Gorjana Mirčić Čaluković, koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, novinarka Jovana Gligorijević i Biljana Jančić, izvršna direktorka FemPlatz-a.

Udruženje Žene su zakon organizovalo je prvi u nizu panel diskusija pod nazivom Femicid, zločin koji je nevidljiv na Dorćol Platz-u, čije su autorke i moderatorke Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti i novinarka Miljana Nešković.

Na panelu su učestvovale Gorjana Mirčić Čaluković, koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, novinarka Jovana Gligorijević i Biljana Jančić, izvršna direktorka FemPlatz-a.

- Ideja panel diskusija koje smo osmislile je da u Dorćol Platz-u napravimo siguran prostor za žene, da govore o temama koje su važne za žene. Planiramo da se bavimo različitim pitanjima osnaživanja žena i rodne ravnopravnosti, ali u trenutku u kom se nalazimo, kao prvu i najvažniju temu izdvojile smo problem femicida, koji je definisan kao mizoginijom motivisano ubistvo žene - rekla je Miljana Nešković ovim povodom.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

- Tek je početak leta, a ove godine je 18 žena izgubilo život u rodno zasnovanom i porodičnom nasilju u Srbiji. Ovo je broj koji imamo iz medija. Bili su protesti, žene su iznele zahteve koji se tiču javnog registra femicida, priznavanja femicida kao zasebnog dela teškog ubistva i ostala pitanja prevencije, kojima se institucije i dalje ne bave - istakla je Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti.

- Ja se 20 godina bavim ovim pitanjem i mogu da kažem da ovo nije popularno pitanje, jer se ljudi dovoljno ne uključuju u ovu oblast - istakla je Gorjana Mirčić Čaluković, koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ona je dodala da su se stvari u Višem javnom tužilaštvu pomerile, da se menjaju, ali da mora još mnogo da se radi na problemu suzbijanja, sprečavanja i adekvatnog sankcionisanja nasilja prema ženama.

- Ima mnogo stvari koje leže u korenu problema, probaću da navedem ključne. Ono što smo u istraživanjima pronašle, jeste da jako malo žena prijavljuje nasilje. Tek 20% žena je prijavilo prethodne situacije nasilja - rekla je Biljana Jančić, izvršna direktorka FemPlatz-a.

Autor: redportal.rs