Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavila se danas

Trilateralni sastanak, na kom učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i evropski posrednici, počeo je malo posle 18 časova.

Kako je saopšteno iz Evropske službe za spoljne poslove, prva tema na agendi bila je Deklaracija o nestalima koja je već usvojena.

Foto: Instagram.com/BUDUCNOSTSRBIJEAV

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đozep Borelj saopštio je su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima.

Borelj je, u saopštenju Spoljne službe EU, naglasio da su Vučić i Kurti, pod posredovanjem EU, potvrdili značaj rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i podstakli trajno pomirenje i mir.

Foto: Tanjug/Tanjug

- Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice. Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedničke rešenosti da obezbede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima - odvukao je on.

Uskoro bi tekst deklaracije trebalo da bude objavljen na sajtu spoljnopolitičke službe EU.

Autor: Pink.rs