Grčka takođe i dalje ima isti stav, što je potvrdila predsednica Katerina Sakelaropulu tokom nedavne posete u Beogradu

Španija i Rumunija ne menjaju stav prema tzv. Kosovu, prenosi RTK na srpskom jeziku.

U Ministarstvima spoljnih poslova tih zemalja je, na pitanje o njihovim stavovima o priznavanju tzv. Kosova nakon dogovora u Ohridu, rečeno da podržavaju dijalog i postignuti sporazum, ali RTK ističe da ni jedna ni druga zemlja nisu dale signale da su se pomerile sa svoje dosadašnje pozicije.

- Španija ostaje pri svom stavu da ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti, koje je Priština usvojila 2008. godine i snažno podržava obostrano prihvatljivo rešenje kroz dijalog kojim posreduje EU - piše u zvaničnom odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Sličan je i odgovor Rumunije.

- Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije ceni rezultate postignute u Ohridu 18. marta između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga koji vodi EU, koji snažno podržava - piše u zvaničnom odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Španija i Rumunija su dve od pet zemalja članica EU koje ne priznaju samoproglašeno Kosovo.

Grčka takođe i dalje ima isti stav, što je potvrdila predsednica Katerina Sakelaropulu tokom nedavne posete u Beogradu. RTK podseća da je prošlo više od dve godine bez novog priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Autor: redportal.rs