Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok poznata je izrazito tvrdim izjavama kada je u pitanju Srbija.

Vučić je u obraćanju potvrdio saznanja Novosti da je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, na sastanku Komiteta za spoljne poslove EU, upozorila svoje kolege da se nikako ne sme nasedati na trikove Beograda pozivajući ih da se pod hitno moraju sprovesti delovi iz plana Unije za razrešenje kosovskog čvora.

Ona tada nije rekla na šta konkretno misli, ali se između redova može pročitati da se odnosi na to što Vučić nije želeo da potpiše ni evropski sporazum o normalizaciji, kao ni aneks o njegovoj implementaciji, jer kako je rekao za njega Kosovo nije međunarodno priznata država.

- Srbija se nikada nije služila nikakvim trikovima. To je moja poruka onima koji su na Komitetu za spoljne poslove EU govorili o tome. Za razliku od svih njih mi se nikada trikovima ne služimo. Ono što sam rekao u Narodnoj skupštini, njima u Ohridu i Briselu, petorki u Beogradu ponavljam svakoga dana i ni za jotu se moj stav nije promenio. Ono što nećemo da radimo, a što sam u lice kazao i Šolcu i Makronu glasi - nema govora o članstvu Kosova u UN i nema priznavanja.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok poznata je izrazito tvrdim izjavama kada je u pitanju Srbija. Ona je tako u nekoliko navrata poručila našoj zemlji da ukoliko želimo u Evropsku uniju moramo da priznamo tzv. Kosovo, ali i da uvedemo sankcije Moskvi.

Autor: RedPortal