Beograd dobija još jedan most

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade II faze prve linije metro sistema i Plan za izgradnju detaljne regulacije pešačko–biciklističke veze između ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da se Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu konačno kompletira detaljna razrada prve linije metroa i da može da se definiše lokacija svake stanice.

Trasa se ne menja, ali je tu detaljno utvrđivanje, jer stanice ne mogu da se nađu negde tek tako, već mora da se ispituje područje.

Govoreći o izgradnji bicillističko-pešačkog mosta preko Save kazao je da se o tome govori već decenijama, ali se iz nekog razloga taj projekat nije uradio.

Mislim da je ovo velika stvar posebno za novobeogradske blokove. Stiču se uslovi da napravimo projekat koji se nadam da ćemo završti do kraja ove godine, da bi mogli 2024. da krenemo u izvođenje tog mosta. Građani beogradskih blokova će biti povezani sa Adom Ciganlijom na koju će moći da dođu biciklom ili pešačenjem.

Kako je najavio projekat će početi da se radi posle ove sednice:

Pošto je lagan most realno je da se isprojektuje do kraja ove godine i da se izgradi u roku od godinu, godinu i po dana.

Šapić i dodao da sa ponovnim aktiviranjem beogradske žičare biće dva alternativna načina dolaska na Adu Ciganliju što će biti i put do Zoološkog vrta kada tamo bude izmešten.

Gradonačelnik je posebno izdvojio odluku odbornika da usvoje Plan detaljne regulacije za Ustaničku ulicu.

Posle 13 godina, 2009. usvojen je taj plan koji je zablokirao čitav taj deo Zvezdare, Mali Morki Luk, Kaluđericu, zato što neko tada nije uzeo sve aspekte u obzir i ništa se na tom potezu nije uradilo, ostalo je parče. Uradićemo to na isti način kako je urađen Bulevar, neće biti nikakvih šminkanja o kojima pišu neki mediji.

Dodao je da je to velika stvar za sve građane Zvezdare i Kaluđerice, Malog Mokrog Luga, jer će Bulevar imati istu šitrinu u tom delu kao i u drugim delovima, dobiće se dve trake u svakom pravcu što će rasteretiti saobraćaj.

Autor: tanjug.rs

#Aleksandar Šapić

#Gradonačelnik Beograda

#Skupština grada Beograda

#ada ciganlija

#grad Beograd