Brnabićeva je izjavila da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležila postignuta stabilnost i dalji rast, kao i to što je prosečna plata u javnom sektoru prešla 700 evra .

Premijerka Ana Brnabić danas je u Lebanu, gde se održava sednica Vlade povodom 100 dana rada, izjavila da su taj period obeležile četiri velike celine, ali i stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teški dani koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vučić, a koji su se svako odrazili na rad vlade.Prvih sto dana obeležile su četiri celine, rekla je ona i naglasila da se prva celina odnosila na budžet.

Dodala je da zna da će neko reći da budžet nije najveći uspeh, ali je naglasila da je to ono od čega zavisi dalji rast i razvoj Srbije, kao i životni standard i koliko ima investicija. Važno je kakav je budžet i da je razvojni uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo i mi i svet, rekla je Brnabić i naglasila da je to budžet koji omogućava rast standarda gađana, rast penzija...

Druga velika celina je energetika odnosno to kako smo se suočili sa svetskom energetskom krizom, rekla je Brnabić i naglasila da je to ono čemu se vlada jako posvetila.

- Treća velika celina je vladavina prava i privođenje procesa ustavnih reformi koje smo i juče zaključili usvajanjem čitavog niza pravosudnih zakona, a četvrta je stalna nestabilnost, stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teških 100 dana koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vučić koji su se svako odrazili na rad vlade - rekla je ona.

Brnabićeva je izjavila  da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležila postignuta stabilnost i dalji rast, kao i to što je prosečna plata u javnom sektoru prešla 700 evra i na kraju godine bila između 710 i 720 evra.

- Za mandat ove Vlade je postignuta stabilnost, što je moja osnovna poruka danas, zaštita životnog standarda građana i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena - istakla je Brnabićeva.

Ona je rekla da Srbija ima stabilnu državnu kasu i da je deficit na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.

Podsetila je da su plate povećane 1. januara u javnom sektoru za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije povećane ukupno 20,8 odsto u novembru i januaru.

Brnabićeva je rekla da je minimalna zarada povećana za 14,3 odsto i sada iznosi nešto više od 40.000 dinara.

Autor: RedPortal