Luka Gori govorio o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori izjavio je danas da jedan od ključnih elemenata normalizacije odnosa Beograda i Prištine implementacija sporazuma o ZSO i da je važno da ta ideja bude implementirana u najkraćem mogućem roku. On je u intervjuu Tanjugu rekao da je u tom smislu na stolu evropski predlog za normalizaciju odnosa dve strane.

- Veoma cenimo pristup predsednika Aleksandra Vučića. Narednih dana odvijaće se debata u Srbiji u vezi budućnosti Kosova. Važno je da svi zajedno radimo, konstruktivno, kako bi se stabilizovali odnosi Srbije i Kosova - rekao je Gori.

Na pitanje da li bi preporučio Srbiji da prihvati predlog Gori je rekao da nije na njemu da daje sugestije vlastima u Srbiji, jer "oni odlično znaju kako da zaštite nacionalne interese Srbije".

Govoreći o proširenju EU, Gori je rekao da je to ključno pitanje za Italiju i podsetio da je EU nedavno započela pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a da je BiH dobila status kandidata.

- Proces proširenja napreduje na Balkanu, ali na žalost taj napredak je spor. I potpuno razumem frustraciju i javno mnjenje u vezi proširenja i razumem da moramo brže da se širimo. To je sa jedne strane odgovornost EU, a sa druge zemalja u regionu koje moraju da sprovedu reforme i u skladu sa tim vidim napredak u Srbiji posebno kada se radi o pravosudnoj reformi - rekao je Gori.

Prema njegovim rečima Italija će ostati predvodnica koja će dati sve od sebe da ubrza taj proces, da pronađe novu energiju i momentum u tom procesu koji je, naglasio je, krucijalan za stabilnost regiona i za budućnost cele Evrope.

Gori je rekao i da se radi na dovođenju novih investicija u Srbiju, kao i da će u tom smislu u narednom periodu biti održana dva važna skupa - krajem marta i u maju.

- Prvi je biznis forum Italija - Srbija koji će se održati u Beogradu 21. marta, i na kome ćemo se fokusirati na tri sektora - energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i agritehnologiju i infrastrukturu. To su tri glavna sektora u koja želimo da investiramo i preko njih dalje razvijamo partnerstvo sa Srbijom. Drugi veoma važan skup održaće se u maju, na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu gde će Italija biti zemlja partner sajma i tada će mnoge kompanije doći kako bi uspostavile i razvile ekonomske odnose sa Srbijom - rekao je on.

Gori je naglasio i da su odnosi Srbije i Italije odlični u svim sferama.

Pre svega u političkoj, gde je razvijen "veoma važan dijalog".

- Naša premijerka (Đorđa) Meloni se nedavno srela sa Vučićem u Tirani, naši ministri spoljnih poslova i odbrane bili su u Beogradu prošlog novembra, sastali se sa predsednikom i svojim kolegama i dogovorili se da se naši odnosi dalje razvijaju - rekao je on.

Kada se radi o ekonomskim odnosima, rekao je Gori, Italija je uz Nemačku jedan od najvažnijih partnera Srbije u EU.

- U Srbiji je registrovano više od 1.200 italijanskih kompanija i trgovinska razmena je veća od četiri milijarde evra. Pre dva dana sam bio u Trstu na velikoj konferenciji posvećenoj Italiji i balkanskim zemljama i moram da kažem da su odnosi Italije i Srbije zauzimali centralno mesto u svim našim diskusijama - zaključio je on.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo i Metohija

#ZSO