Poslednja vest

Na osnovu izveštaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović posetili jedinice Vojske Srbije (VS), raspoređene u raškoj oblasti, oko 2 kilometra od administrativne linije (AL) sa Kosovom, korisno je podsetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje od KFOR da se kreće i vrši obuke na teritoriji Srbije, navodi KFOR u nacrtu saopštenja.

- U skladu sa postojećim sporazumima, od VS se traži da obavesti komandu KFOR samo u slučaju da je nekima od njenih jedinica potrebno da se približe AL na manje od 1000 metara. Informacije moraju da budu javljene KFOR putem ZKI, Zajedničke komisije za implementaciju, čija je misija da posreduje u komunikaciji i razumevanju između komandanta KFOR i bezbednosnih snaga Srbije - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Kada je reč o Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), njihovo raspoređivanje, u skladu sa postojećim sporazumima, iziskuje prethodnu saglasnost komandanta KFOR, kako bi išli na sever Kosova. KFOR, u skladu sa svojim mandatom, može da radi sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova, kao delom ovog procesa davanja saglasnosti.

Podsećaju da su se sve strane uvek pridržavale postojećih sporazuma, i apelujemo na njih da nastave to da čine.

- KFOR će i dalje sa izuzetnom pažnjom pratiti situaciju a ima sposobnosti i osoblja da omogući bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja svim zajednicama, u skladu sa našim mandatom UN, Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine. KFOR nastavlja da pažljivo prati situaciju na terenu i aktivnosti duž AL, podržavajući dijalog kako bi se pronašao dogovor radi smanjenja tenzija na severu Kosova - zaključuje se u nacrtu saopštenja.

Autor: Pink.rs

#KFOR

#nacrt saopštenja

#saopštenje

#vojska srbije