Za odluku glasalo 144 poslanika

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara i rashodi od 1.988,5 milijardi dinara.

Za rebalans budžeta, od 196 prisutnih poslanika, glasalo je 144, protiv je bilo 52 poslanika. Skupština je odlučila da postoje naročito opravdani razlozi za stupanje zakona na snagu u roku kraćem od osam dana od dana njegovog objavljivanja u Službenom glasniku.

Poslanica iz kluba Zeleno-levi blok Biljana Đorđević pitala je Vladu Srbije da joj se dostavi struktura uvoza i cene nafte u prethodnih šest meseci, a od Ministarstva trgovine izveštaj na osnovu kojeg se određuje cena goriva.

Đorđević je imala nekoliko pitanja i za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Između ostalog, zatražila je informaciju koliko danas ima korisnika socijalne pomoći, a koliko je bilo pre uvođenja registra i algoritma, koji je, kako je rekla, isključio veliki broj korisnika.

Ona je navela da u Srbiji oko 2,5 miliona ljudi živi na granici siromaštva.

Poslanik Moramo-Zajedno Nebojša Zelenović postavio je pitanje koliko i od koga je Srbija uvezla uglja u prethodne tri godine.

Navodeći da je činjenica da energetski sistem Srbije ima problema, a da niko zbog toga ne odgovara, Zelenović je rekao da će se na osnovu podatka u uveženom uglju dobiti i informacija koliku je štetu EPS pretrpeo.

On je pitao premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog šta je tačno projekat "Srbija 2025", u kojim telima je usvojen, a u kojem piše da će, kako je rekao, oko 14 milijardi evra biti uloženo u privredu.

- U okviru tog programa postoji projekat 'Čista Srbija', za koji se ne može utvrditi tačna vrednost, negde piše da je to tri milijarde, negde šest - naveo je Zelenović.

Zelenović je pitao predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića kada će na dnevni red da uvrsti narodnu inicijativu o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri je pitao predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića kada će da zakaže posebnu sednicu parlamenta posvećenu Kosovu i Metohiji na kojoj bi se razmatrao francusko nemački predlog rešenja kosovske krize.

Pitao je i šta će predsednik Srbije da radi na nastanku sa Aljbinom Kurtijem u Francuskoj.

Takođe i kada će Orlić raspisati lokalne izbore na Kosovu i Metohiji i hoće li biti obnovljen rad Skupštine Kosova i Metohije.

Ministra odbrane je pitao kada će biti vraćeno redovno služenje vojnog roka u Srbiji, a ministra pravde i spoljnih poslova šta je urađeno da se pomogne Radovanu Karadžiću, čija situacija u britanskom zatvoru je kako je rekao veoma teška.

Inače, očekuje se da će poslanici danas glasati o predlogu rebalansa budžeta za 2022. godinu.

Očekuje se i usvajanje Predloga zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji predviđa da se penzije za novembar uvećaju za 9 odsto.

Na predloženom dnevnom redu nalaze se i potvrđivanje ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija, od 11. septembra ove godine u iznosu od milijardu američkih dolara, zatim o potvrđivanju ugovora o kreditu u iznosu do 79.9 miliona evra osiguranog kod China Export & Credit Insurance Corporation za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#budzet