"U ovom trenutku mislim da ne ugrožavamo nacionanle i držane interese Srije, šticteći moralnu, časnu poziciju, međunarodno javno pravo i politiku koju Srbija zastupa", rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da pozicija Srbije po pitanju sankcija Rusiji ne ugrožava nacionalne i državne interese, štiti moralnu poziciju zemlje, međunarodno javno pravo i svoju politiku i poručio da će se naša država ponašati i rukovoditi u skladu sa sopstvenim interesima, ali i da nikome ništa ne duguje, te da će svoju poziciju zadržati dok šteta po Srbiju ne bude veća od svega drugog.

Vučić je u svom obraćanju naveo da će bez obzira na to šta mislimo o politici EU prema KiM, zbog koje, kaže, nije srećan, niti ćemo ikada biti srećni, zato što je za njih teritrijalni integritet Ukrajine svetinja, a teritorijalni integritet Srbije važi, ali bez Kosova, Srbija morati da nastavi da radi na brojnim reformama na EU putu.

Ne postoji volja u rukovodstvu Srbije za priznanje Kosova

Predsednik Srbije je izjavio je danas da je nakon današnjeg razgovora sa premijerkom Anom Brnabić da ne postoji volja ni srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN.

"O svemu drugom možemo da razgovaramo iako će uvek biti teme koje će izmišljati samo da bismo se bavili onim što njima odgovara, samo da nikad ništa ne bude u skladu sa međunarodnim pravom čak ni u skldu sa aktima koje smo uz podršku EU zajednički doneli", rekao je Vučić.

Za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN

Aleksandar Vučić je izjavio danas, ne iznoseći detalje, da je suština predloga Nemačke i Francuske o KiM da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, i Ujedinjene nacije, a da bi Srbija za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u Evropsku uniju, i verovatno ekonomske značajne koristi, te poručio da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN.

Vučić je rekao da je na stolu predlog Nemačke i Francuske, o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se ne može “baciti kroz prozor” predlog dve najmoćnije zemlje, što je neodgovorno i neoziljno.

Obavestiću građane o svim važnim političkim pitanjima

Predsednik Srbije je započeo je danas obraćanje građanima najavom da će ih obavestiti o svim važnim političkim događajima.

“U skladu sa dogovorm koji sam napravio sa premijerkom, a pre nego što ona iznese sveobuhvatni program i plan vlade, a iz Ustavom određenih nadležnosti, koje se tiču predstavljanja zemlje, kako na našoj teritorji, tako i inostranstvu, želeo bih da obavestim građane Srbije o svim važnim političkim događajima, onome šta očekujemo da se dogodi i šta država može da učini”, kazao je on.

Greška prihvatanje da EU rukovodi procesom rešavanja statusa KiM

Naša najveća greška je što smo prihvatili da EU rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM, i dalje nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo pitanje formiranja ZSO

Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM

Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM, dolazi 300 novih vojnika, oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

Britanski vojnici 6.oktobra bili na severu KiM, Amerikanaca više

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se vrši psihološki pritisak na Srbe na KiM i da je poslednji slučaj bio 6. oktobra kada su britanski vojnici u velikom broju bili na severu KiM, kao i da Amerikanci povećaju svoje prisustvo, pošto će im doći još 300 vojnika iz Ilinoisa.

"U drugolm nivou su problemi na KiM, svakodnevne provokacije Albanaca i pojavljivanje različitih policijskijh jednica koje nemaju nikakve veze sa Direktoratom i reginalnom policijom sever. U pitanju je poseban psihoški pritisak, a oni će reći da su to redovne aktivnosti", rekao je Vučić.

Autor: AP Tanjug