Kada će nestašica biti rešena?

Kasno Marko na Kosovo stiže. Kasno mlekare podigoše otkupne cene, kasne i premije za mleko, jedino mleko ne kasni. Mleka nema. Bar na policama prodavnica. Na farmama ga ima, ali mnogo manje nego ranije, jer je ovogodišnja stočna hrana zahvaljujući suši izuzetno lošeg kvaliteta i od nje krave ne mogu postići litraže kao nekada. A iz razgovora s farmerima čini se da najgore – tek dolazi.

Na jednoj od najvećih farmi muznih krava u Vojvodini, farmi Mikloša Balaše u Čantaviru, proizvodnja je zbog lošeg kvaliteta hrane izazvanog sušom smanjena za petnaest do dvadeset procenata. Ovogodišnja silaža nije ni približnog kvaliteta kao prošle godine, samim tim u njoj ima manje energije, pa krave daju manje mleka. A najgore tek dolazi, jer su rezerve hrane iz prošle proizvodne godine na izmaku, a nema se gde ni kupiti.

"Biće problem da preživimo, da ostane stado ako može, a sada nećemo gledati koliko će biti mleka po kravi, zato što ne možemo povećavati sa koncentratom, ne možemo zameniti energiju u silaži i u kabastoj hrani. To se može podići pet do deset posto maksimum koncentrata, ali više ne – ne može stoka da primi i preživa. Znači, biće katastrofa i preko zime. Cene sad već oni počinju polako da dižu, ali sada je već kasno. Mi smo rekli u maju da je veliki problem i oni nisu shvatili i stigli smo do kraja da u Vojvodini nemamo dovoljno hrane za naš narod", smatra Balaša.

Dok mlekare podižu otkupne cene mleka, na farmi Dejana Brajkova na Aleksandrovim Salašima kod Subotice kažu da im kasne obećane premije. Čekajući premije, smanjuje se proizvodnja, jer i oni svedoče lošem kvalitetu ovogodišnjeg roda kukuruza i lucerke, zbog čega prošlogodišnji rod "razvlače" koliko god mogu kako bi stado preživelo predstojeću zimu. Trenutno ovo stado od 130 muzara daje oko 300 litara mleka dnevno manje u odnosu na ranije proseke.

"Posledice su velike. Kukuruza nema. Ima petsto kila po jutru što se vrše. Mi smo osamdeset posto u silažu stavili, ali ta silaža nije kvalitetna, to je samo stabljika, sve zeleno. Lucerka je slaba bila ove godine, nije bilo padavina na nju. Kukuruza imamo još za tri meseca od starog, da hranimo, od novog ćemo videti šta će biti, tako da će trebati sigurno da kupujemo koncentrat ili nešto na gotovu smešu. Tako da ćemo videti kako ćemo izdržati ovo", kaže Brajkov.

U domaćim mlekarama za sada ne žele da iznose prognoze kada i kako će se situacija stabilizovati. Kao da niko ne želi da prvi povuče nogu i kaže loše vesti.

Autor: RTV / redportal.rs

#mleko