Novi sastanak Kurtija i Vučića pre letnje pauze?

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede.

- To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, uključujući i ratifikaciju u skupštini. Iz tog razloga postoji dobro poznat princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora primeniti. To nije nešto što Brisel želi, već što se Kosovo dogovorilo sa Srbijom - rekao na konferenciji za medije na kraju posete Prištini.

Lajčak rekao da se radi na održavanju sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da bi on voleo da se to desi pre letnje pauze u Briselu, prenosi Koha.

- Želimo da se sastanu i dogovore o pitanjima koja su važna za građane Kosova i Srbije. Sada osećam da imamo zamah da počnemo sa češćim sastancima lidera. Plan je da imamo redovne sastanke - rekao je Lajčak.

On je takođe pohvalio potpisivanje mape puta za sprovođenje sporazuma o energetici na severu KiM.

Govoreći o razgovorima o sporazumu o registarskim tablicama, Lajčak je najavio nove sporazume i dodao da se mora ceniti svaki postignuti dogovor.

Upitan o izjavi da Kosovo i Srbija ne mogu da postanu deo EU bez međusobnog priznavanja, Lajčak je rekao da su "zato potrebni redovni sastanci da bi se definisalo šta znači potpuna normalizacija odnosa i kako to postići", prenosi Koha.

Lajčak je na današnjoj konferenciji za štampu, kako je prenela Koha, rekao i da mu je mandat specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine produžen za 2 godine.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#lajčak